Af - 05/10-15 14:27

Smartphonen smadrer unges søvnSmartphonen smadrer unges søvn

Unge nedprioriterer nattesøvnen. Det bliver ikke bedre af, at smartphonen bliver brugt som 'godnatlæsning'.

storybild

Forbruget af smartphones inden sengetid ødelægger din søvn. (Billede: AP Images)

At sove efter en lang dag burde være nemt.

Men sådan er det alt for ofte ikke for danske unge i takt med, at flere og flere tjekker e-mail, surfer på de sociale medier eller ser film og serier under dynen.

- Søvn bliver generelt nedprioriteret i disse år, for den er ved at være det eneste sted, de unge kan tage tiden fra til alt det, de føler, de skal nå, fortæller søvnspecialist Torben Jager Petersen fra søvnklinikken Scansleep.

At det især er unge mellem 18 og 29 år, som er flittige på smartphonen, viser en YouGov-undersøgelse, som metroxpress har foretaget. 56 procent bruger for eksempel e-mail, Facebook, Instagram og Snapchat, mens de venter på at falde i søvn.

Hver tredje kan desuden finde på at supplere ventetiden med film eller serier.

Udskiftningen af søvn med underholdning genkender den norske professor og ekspert i unges søvn, fra Bergens Universitet Ståle Pallesen, som har påvist, at elektroniske medier i soveværelset går hårdest ud over unge, da de i forvejen er biologisk disponerede for at forsinke deres døgnrytme.

- Det blå lys medfører, at de falder i søvn senere, og det ødelægger samtidig deres døgnrytme og selve søvnen, som bliver præget af for lidt dyb søvn og af opvågninger i nattens løb.

Ifølge YouGovs undersøgelse har de 18-29-årige da også svært ved at falde i søvn. 66 procent har haft problemer. De har for meget at tænke på og har det ofte fysisk og psykisk skidt ved sengetid, oplyser de.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Midt i sorgen: Her overrasker...
bt.dk
Gerningsmand bag økseoverfald går...
bt.dk
Skistjerne vinder OL-medalje: 'Vil I...
bt.dk
Mand fundet død i vandet ved slotspark
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx