Af - 26/06-15 06:16; Opdateret: 26/06-15 11:07

Eurovision-ledelse brød loven - slipper for strafEurovision-ledelse brød loven - slipper for straf

Wonderful Copenhagens tidligere direktør Lars Bernhard overførte millioner for at redde Eurovision-selskab fra konkurs uden at spørge bestyrelsen. Det var ulovligt, men straffrit

Bildstrecke im Grossformat »
Da Eurovision blev afholdt i København i 2014 blev budgettet voldsomt overskredet. Projektselskabet, der stod bag afholdelsen af Eurovision i København, havde oprindeligt lagt et budget på 34,6 millioner kroner, men de samlede udgifter til Eurovision i København endte på 334 millioner kroner. Metroxpress har fulgt sagen og nu er flere myndigheder gået ind i sagen. Statsrevisor-formand Peder Larsen på fotoet fortæller, at han ikke har set noget lignende i sine 23 år. Sådan så B&W på Refshaleøen ud i 2014. I alt fire myndigheder er gået ind i Eurovision-sagen. Rigsrevisionen, Statsforvaltningen og Økonomi- og Indenrigsministeriet er således alle i gang med at undersøge Eurovision-skandalen, mens Erhvervsstyrelsen afsluttede deres undersøgelse den 2. december. Her udtalte styrelsen en yderst skarp kritik af Wonderful Copenhagen, der samtidig blev sat under skærpet tilsyn i minimum resten af 2014 og 2015. Under Eurovision-skandalen kom det frem, at to To DR-chefer tilsammen måtte betale over 2.300 kroner tilbage, fordi der er blevet drukket for meget på DRs regning. Det var Pernille Gaardbo (tv) der havde spist og drukket for meget på Bistro Boheme i København og Jan Lagermand Lundme (th) der havde gjort det samme på MASH i København. Formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (i midten), har erklæret sig enig i Rigsrevisionens hårde kritik af regionens rolle i forbindelse med Eurovision. Frank Jensen har indtil videre ikke sagt noget. Underdirektør Peter Rømer Hansen forlod i februar 2015 Wonderful Copenhagen efter skandalen - dog fastholdte han, at det ikke havde noget med Eurovision at gøre. I januar meddelte Lars Bernhard Jørgensen, at han ville fratræde efter mere end 20 år i Wonderful Copenhagen. Det var Basim, der repræsenterede Danmark med sin 'Cliché Love Song' i 2014. Vinderen ved Eurovision i København i 214 var Conchita Wurst fra Østrig. Det var Nikolaj Koppel, Pilou Asbæk og Lise Rønne, der var værter for Eurovision, da det blev afholdt i København.

Det var i strid med fondsloven, da Wonderful Copenhagens tidligere direktør Lars Bernhard Jørgensen, ved flere lejlighed lod et projektselskab låne millioner uden at have fået lov af bestyrelsen, konkluderer Advokatundersøgelse

Ingen skal i fængsel og betale bøde for Eurovison-skandalen.

Det er konklusionen i en 60 siders redegørelse fra Wonderful Copenhagens advokatfirma LETT.

Godt nok var det i strid med fondsloven, da den nu tidligere direktør Lars Bernhard og den tidligere bestyrelsesformand Michael Metz gav en støtteerklæring for lån for over 30 millioner kroner af DR til Wonderful Copenhagens projektselskab for at redde det fra konkurs før Eurovision-showet uden at informere bestyrelse og få tilladelse af Erhvervsstyrelsen.

CBS-professor i selskabs- og fondsret, Søren Friis Hansen, siger, at undersøgelsen konkluderer, at ledelsen har brudt loven:

“Bestyrelsen er først i flere tilfælde blevet orienteret, efter projektselskabet har lånt penge. Men når der samtidig ikke er noget tab, da man har fået penge af regionen, så kan man ikke rejse et erstatningsansvar.”

Erhvervsstyrelsen satte i december Wonderful Copenhagen under skærpet tilsyn og bad om en undersøgelse af straf og erstatning mod bestyrelse og direktion.

Advokatfirmaet Bruun & Hjejle siger god for rapporten og konkluderer, at 'Dette forhold (kan) ikke medføre strafansvar for de indvolverede personer.'

Firmaet understeger, at 'undersøgelsen kan imidlertidig ikke anses for en uvildig undersøgelse'.

Det er et problem, siger DF's medlem af Region Hovedstaden, Kenneth Kristensen Berth:

“Det er helt absurd, at man hyrer sit eget advokatfirma, som man har betalt for at vejlede, til at undersøge om man har brudt loven,” siger han.

I en mail skriver Wonderful Copenhagen, at vi må citere formand Peter Højland for:

“Bestyrelsen tager advokatundersøgelsens konklusioner til efterretning.”

Metroxpress har forgæves forsøgt at få en kommentar fra tidligere adm. direktør Lars Bernhard Jørgensen og tidligere bestyrelsesformand Michael Metz Mørch.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx