Af Peter Astrup - 18/10-17 22:45

Chok på sygehuset: Danske kirurger tvunget til ekstremt overarbejdeChok på sygehuset: Danske kirurger tvunget til ekstremt overarbejde

I mindst et år var det almindelig praksis på Odense Universitetshospital, at kirurger var sat på vagt 42 timer over en weekend. Farligt, vurderer ekspert.

storybild

Kirurger på Odense Universitetshospital har i en periode på mindst et år, været vagtsat i hele 42 timer henover weekenden. En praksis som Stressforeningen kalder livsfarlig for patienterne. (Billede: Bax Lindhardt)

Kirurger på Odense Universitetshospital er i mindst et år blevet vagtsat, så de arbejdede 42 timer fra fredag eftermiddag til tidlig mandag morgen. Kirurgerne, som alle var speciallæger i kirurgi, skulle blandt andet operere akutte patienter, som var blevet hasteindlagt efter alvorlige ulykker eller andre livstruende situationer.

Også selvom den vagthavende kirurg havde været vågen i langt over et døgn og arbejdet op til 24 timer i træk. Det viser oversigter over vagtplaner for Odenses Universitetshospitals Kirurgiske Afdeling A, som metroxpress er kommer i besiddelse af. Afdelingen hører under samme ledelse, som den afdeling i Svendborg hvor en læge i august fik en dom for 'grov pligtforsømmelse' i forbindelse med en fejl begået i 2013.

Denne praksis med de lange vagter bekræftes af Mikkel A. Holm, der indtil for nylig var tillidsmand for de yngre læger på afdelingen.

»Jeg kan bekræfte, at det forholdt sig sådan i weekenderne,« siger han til metroxpress.

Læge Mikkel Holm, der tidligere var tillidsmand på Odense Universitetshospital Afdeling A. (Foto: Privat)

Mikkel Holm har selv i sin egenskab af tillidsrepræsentant protesteret overfor ledelsen over forholdene på afdelingen, som han mener var overenskomststridige, og dermed potentielt farlige for patienterne. På trods af hans indsigelser, som fandt sted i februar 2016, så fortsatte denne praksis med at vagtsætte speciallæger i kirurgi i 42 timer henover en weekend et år frem til februar 2017.

»Alle er vel enige om, at man ikke kan tilsidesætte grundlæggende regler for arbejdstiden uden samtidig at gå på kompromis med patientsikkerheden. Jeg har ikke oplevet, at kollegaer har ageret uansvarligt på disse vagter, men hvis man har været på vagt i 22 timer i træk, så har man en markant nedsat koncentrationsevne. Jeg har også selv været nervøs for at begå fejl på mine lange travle vagter, selvom jeg ikke selv havde de ekstremt lange vagter,« siger han.

Metroxpress har talt med en anden læge, der har arbejdet på Kirurgisk Afdeling A, som ikke ønsker sit navn frem. Denne læge bekræfter, at arbejdstempoet på afdelingen var højt.

»Der var rigtig travlt. Derfor var der også en øget risiko for at lave fejl. Det er mit indtryk, at det samme gør sig gældende på de andre store kirurgiske afdelinger i landet,« siger lægen.

Uforudsigeligt job

Foreningen Yngre Læger oplyser, at læger og dermed også kirurger, faktisk gerne må have vagter i op til 24 timer, men ifølge overenskomsten, så skal den pågældende læge hvile i 11 timer ud af de 24 timer. Noget, som Mikkel Holm, mener er praktisk umuligt på afdelingen i Odense.

»Arbejdsbyrden – og især de alvorlige hændelser med store operationer – var selvsagt meget uforudsigelige. Man kan ikke forudsige, om eller hvornår der kommer en traumepatient fra en ulykke eller om en anden akut patient i alvorlig tilstand skal opereres.  Her kan der gå meget kort tid mellem, at man ikke havde ret travlt, til man pludselig havde meget travlt,« siger han.

Camilla Ratchke, der er formand for Yngre Læger, vil ikke kommentere på de konkrete forhold på OUHs kirurgiske afdeling, da Yngre Læger i øjeblikket er i dialog med afdelingen og ledelsen om arbejdsforholdene på stedet. Men hun forklarer, at det på store kirurgiske afdelinger, efterhånden ikke er muligt, at leve op til de gældende regler.

»I dag har vi kæmpestore afdelinger, der modtager rigtigt mange patienter. Lægerne må kun arbejde i de 13 timer af en 24 timers vagt, men i praksis er det meget få stedet i landet, hvor det efterhånden kan lade sig gøre. Derfor er det også vigtigt, at tillidsfolk siger fra,« siger hun.

»Jeg kan godt forstå, at man som patient kan blive bekymret. Talrige undersøgelser viser, at jo mere man arbejder, jo større er risikoen for at der begås fejl,« siger hun.

Ledende overlæge på OUHs Kirurgisk Afdeling A, Claus Vinther, forklarer i en mail til BT, at praksis med kirurgernes vagter på 42 arbejdstimer i weekenden nu er stoppet.

'Der er tale om såkaldte bagvagter, som alle er speciallæger, hvor der er indregnet mulighed for søvn og hvile i den tid, man er på vagt. Praksis med sove- og hviletid under vagt er en fast etableret del af vagtberedskabet i sundhedsvæsenet, og rammerne for dette er reguleret i arbejdsmiljølovgivningen.  Dog gik afdelingsledelsen konkret i dialog med speciallægerne på afdelingen omkring en opdeling af vagten, og man valgte på den baggrund at opdele søndagsvagten i to vagter pr. 1. februar 2017, indtil en planlagt vagtbelastningsopgørelse, som udarbejdes i samarbejde med Fagforeningen Yngre Læger, er gennemført,' skriver han i en mail til metroxpress.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Glad Astralis-spiller efter triumf:...
bt.dk
'Kvindelige actionhelte sparker røv':...
bt.dk
Astralis vandt finale: Twitter morer...
bt.dk
William og Kate forundrer: Bryder...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx