08/10-14 06:14; Opdateret: 08/10-14 06:25

Sjældne oktober-lyn antænder fem ejendommeSjældne oktober-lyn antænder fem ejendomme

Et tordenvejr har sendt omkring 800 lyn ned over Danmark - næsten alle har ramt det sydvestlige Jylland.

Brandfolk i Ribe og omegn har haft en usædvanlig travl aften og nat, efter at et uvejr med hundredvis af lynnedslag ramte området i timerne omkring midnat.

- Vi har fem brande, som er relateret direkte til lynnedslag, og det har givet anledning til stor travlhed. Alle brande var i nærheden af Ribe, siger vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi Ivan Gohr Jensen.

Den første melding kom klokken 23.14 om brand i en garage i Ribe. Syv minutter senere lød meldingen på brand i en stråtækt villa i Ribe.

Skybrud og torden over Danmark: Her rammer det
Skybrud og torden over Danmark: Her rammer det

På den anden side af midnat fik politiet tre nye meldinger om skader fra lynnedslag. Det drejer sig om to villaer i Ribe samt et stuehus ved en landejendom ved Rødding.

- Jeg har ikke nogensinde haft så mange (anmeldelser om den slags skader, red) i løbet af så kort tid, så det er meget usædvanligt, siger Ivan Gohr Jensen.

På trods af de mange lynnedslag er ingen personer kommet noget til, oplyser vagtchefen.

Midt- og Vestjyllands Politi melder også om et enkelt relæ, der er blevet brændt af i forbindelse med et lynnedslag i Hanstholm.

Hos DMI oplyser vagthavende meteorolog Thyge Rasmussen, at der har været omkring 800 lynnedslag i Danmark i nat, hvoraf "langt størstedelen" har ramt i det sydvestlige Jylland.

- Det er ikke usædvanligt, at der er så mange lyn, men det er nok usædvanligt, at det er i oktober. Det har noget med den varme sommer at gøre. Havet er stadig varmt, og det tricker de mange lynnedslag, siger Thyge Rasmussen.

Omkring 85 procent af alle lynnedslag i Danmark rammer i de tre sommermåneder, mens kun hvert 20. lydnedslag hen over året finder steder i perioden oktober til april.


/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Eksperter jubler over Kronprinsessens...
bt.dk
Søren Østergaard kom til at købe...
bt.dk
Gitte brugte to timer på at køre 200...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert: Derfor fik...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx