Af - 31/12-13 19:32

Mange har oplevet en nytårsbrandMange har oplevet en nytårsbrand

Hver femte dansker har ifølge nye tal oplevet, at bordbomber og nytårsskyts sætter fut i vores duge eller huse. Hav derfor en vandkande stående i stuen, siger en brandchef.

storybild

Dette billede er fra år 2000. En vildfaren raket fløj ind af et tagvindue og satte ild i en Østerbroejendom i København. Omkring 100 mennesker blev evakueret, ingen kom til skade. Det tog brandvæsnet tre timer at slukke storbranden, der først lod sig stoppe, da den nåede brandmurene ved naboejendommene. (Billede: Polfoto)

Bordbomben sætter ild til nytårsdugen. En nytårscigar med glød ender i skraldespanden. Flammen fra et stearinlys får fat i serpentiner.

Rigelige mængder med alkohol og masser af ting, som kan futte af i en fart kan være en brandfarlig cocktail.

Hver fjerde: Forbyd nytårskrudt helt
Hver fjerde: Forbyd nytårskrudt helt

Hver femte dansker har oplevet, at eksempelvis nytårsskyts eller bordbomber antænder duge, inventar eller huse, viser en undersøgelse blandt 1.012 danskere mellem 18 og 74 år foretaget af Yougov for metroxpress.

Tallet kommer ikke bag på formanden for Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, Niels Mørup, der selv er beredskabschef i Fredensborg og Helsingør.

Derfor er mænd særlig VILDE med STORE raketter
Derfor er mænd særlig VILDE med STORE raketter

- Jeg er faktisk ikke overrasket over, at hver femte har oplevet, at der gået ild i noget i deres hjem nytårsaften. Der er jo masser af levende lys og folk drikker jo en del mere end ellers sådan en aften, siger Niels Mørup.

Han glæder sig over, at stadig flere danskere er blevet gode til at sikre sig mod ildebrande.

- I dag er det eksempelvis ret almindeligt at have røgalarmer, siger Niels Mørup.

Her er verdens værste fyrværkeri-katastrofer
Her er verdens værste fyrværkeri-katastrofer

På den måde sikrer man sig mod, at der opstår ildebrand fra komfuret eller en glød fra et askebæger skulle sætte fut i skraldespanden.

- Man kan dog lige give aksbægeret en sjat vand inden man tømmer det – på samme måde er det en god ide at have en bestøver med vand eller en vandkande stående i stuen,« siger Mørup.

- Et andet godt råd er, at flytte postkasse og skraldespanden ind i entreen – og få tømt containeren for alt brandbart, så man ikke giver kvarteret rødder ideer, lyder brandchefens råd.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Se billedet Mand købte fotografi på...
bt.dk
Politifolk dømt: Blev bestukket af...
bt.dk
God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx