23/08-17 13:52; Opdateret: 23/08-17 14:54

Politiet slipper for at slette ulovlige beviser hos SkatPolitiet slipper for at slette ulovlige beviser hos Skat

Byret giver Bagmandspolitiet medhold. Politiets pligt til at tilintetgøre materiale gælder ikke Skat.

storybild

Københavns Byret har onsdag truffet afgørelse i en usædvanlig klagesag over Bagmandspolitiet. Politiet begik flere fejl i en efterforskning. Blandt andet blev aflytning af samtaler mellem advokat og mistænkt ikke destrueret straks - i stedet blev materialet givet videre til Skat. Free/Per Johansen/arkiv

København. Politiet får onsdag opbakning af en dommer i en sag om ulovligt indsamlede beviser i en skattesag.

Advokaten for en udlandsdansker havde bedt dommeren om at beordre Bagmandspolitiet til at få destrueret materiale om blandt andet telefonaflytninger, som var givet videre til Skat.

Imidlertid har dommeren i Københavns Byret afvist anmodningen.

Materialet stammer fra en efterforskning, som Bagmandspolitiet tog hul på i 2006 og 2007. En udlandsdansker med bopæl i London var mistænkt for at have begået skattesvig for et tocifret millionbeløb.

Straffesagen døde, da politiet opgav at rejse tiltale.

Undervejs blev den mistænktes telefon aflyttet, og på et tidspunkt optog politiet også samtaler mellem den mistænkte og hans advokat.

Ifølge retsplejeloven skal den slags materiale "straks" destrueres. Men det skete ikke. I stedet blev oplysninger fra samtalen givet videre til Skat.

Sletningen skete først efter mere end ni år, hvilket Bagmandspolitiet over for Ritzau har betegnet som "en beklagelig fejl".

Desuden fik Skat også overdraget korrespondance mellem den mistænkte og hans advokat.

Denne kommunikation må politiet ifølge loven ikke beslaglægge, men det gjorde Bagmandspolitiet alligevel, og også dette materiale blev givet videre til Skat.

Derfor lever det forbudte materiale nu videre i en almindelig sag mod udlandsdanskeren om skattepligt.

- Det er en fuldstændig uacceptabel retstilstand, har senioradvokat Poul Gade fra firmaet Bech-Bruun sagt.

Han har krævet, at politiets pligt - ifølge loven - til at destruere materialet udstrækkes til også at omfatte det, som er givet videre til andre myndigheder.

Men specialkonsulent Malene Lynggaard Jensen fra Bagmandspolitiet har fået medhold i, at anmodningen skal afvises.

Byretten har ikke mulighed for at tage stilling til kravet, da det ikke drejer sig om "tvistigheder om lovligheden af politiets efterforskningsskridt", skriver dommer Lone Bach Nielsen.

Andre skridt i Bagmandspolitiets efterforskning var lovlige, og også dette materiale har udlandsdanskerens advokat ønsket, at politiet beordres til at få destrueret hos Skat.

Om Skat kan gøre brug af både det ulovlige og det lovlige politimateriale, bør afgøres i en særskilt sag mod Skat, skriver dommeren.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx