Af - 06/04-16 13:32; Opdateret: 06/04-16 14:07

Forslag: Afskaf dette gymnasiefagForslag: Afskaf dette gymnasiefag

Der skal ikke længere være et eksamensfag på gymnasiet, der hedder Almen Studieforberedelse, ifølge de konservative

Bildstrecke im Grossformat »

De konservative vil nedlægge det omstridte gymnasiefag, Almen Studieforberedelse. Klik videre for at se flere punkter fra udspillet.

Der skal ikke længere være et fag, der hedder Almen Studieforberedelse, hvis det står til de konservative. Det er partiets udspil til det gymnasieforlig, som regeringen udsender i dag.

Siden 2005 har Almen Studieforberedelse været et tværfagligt eksamensfag i gymnasiet, der i dag udgør cirka ti procent af alle timer på skoleskemaet. I alle årene har faget været under voldsom kritik.

- Jeg har faktisk aldrig mødt en gymnasieelev, som er positiv overfor faget. Faget giver ingen mening og er tæt på tomt og spild af timer - og så kan man lige så godt lukke det helt, siger politisk ordfører Mai Mercado, der også mener at man skal have et karakterkrav på fire i folkeskolen for at blive optaget på et gymnasie eller HF. Det krav kan otte procent af de studerende ikke opfylde.

Formanden for Danske Gymnasieelever, Veronika Schultz, mener heller ikke faget holder i dag.

- Men jeg synes derimod, at man skulle ændre faget til noget andet. Det kunne være være caseorienteret, hvor man tværfagligt kunne lave opgaver sammen med virksomheder eller det offentlige. I dag har faget store mangler, siger hun.

Mai Mercado.

Overblik: Sådan vil regeringen hæve barren i gymnasiet

Mere matematik, karakterkrav, færre studieretninger og afskaffelse af AT er blandt regeringens gymnasieudspil.

Regeringens nye gymnasieudspil lægger op til mere stramt sammensatte studieretninger og øgede krav for at blive optaget.

Læs udspillet for gymnasierne her:
* Adgangskrav på 4 i dansk og matematik for de fire gymnasiale uddannelser STX, HHX, HTX og HF. Elever, som ikke opfylder adgangskravet, skal kunne optages ved at bestå en faglig optagelsesprøve i dansk og matematik suppleret med en samtale.
* Grundforløbet forkortes og fokuseres på STX. Der indføres obligatoriske evalueringssamtaler for at støtte elevernes afklaring. Karakterer fra interne afsluttende prøver i grundforløbet tælles med på elevernes eksamensbevis.

* Udbuddet af studieretninger skal ensartes centralt. Antallet begrænses til 18 studieretninger i STX, 13 studieretninger i HHX og 18 studieretninger i HTX.
* Naturvidenskab og matematik opprioriteres, blandt andet ved at gøre matematik på mindst B-niveau obligatorisk for de fleste elever på STX og HHX og ved at gøre naturvidenskabeligt valgfag på B-niveau obligatorisk for de fleste i STX.
* Karakterer fra gymnasial supplering (GSK) skal fremover indregnes i eksamensgennemsnittet, når studenter søger optag på en videregående uddannelse.
* Samspillet mellem fagene forenkles ved nytænke Studieområdet (SO) på HHX og HTX og afskaffe Almen Studieforberedelse (AT) på STX.
* Der nedsættes en matematikkommission, som skal give input til at styrke faget og matematiske kompetencer bredt i uddannelsessystemet.
* Fremmedsprogene styrkes ved at nytænke sprogundervisningen og iværksætte en national sprogstrategi.
* Nye prøveformer og forebyggelse af snyd ved blandt andet at indføre en mundtlig prøve i studieretningsprojektet (SRP)

Kilder: Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling.

LÆS OGSÅ: Regeringen kræver karakteren 4 for at komme i gymnasiet

LÆS OGSÅ: Regeringen lægger op til en helt ny start i gymnasiet

LÆS OGSÅ: Flertal i befolkningen støtter adgangskrav til gymnasiet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet deler billede - hvem har set...
bt.dk
DR-tillidsmand om massive...
bt.dk
Kommentator om S-formandens...
bt.dk
X Factor-deltager i store problemer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx