Af - 25/01-16 11:27; Opdateret: 25/01-16 11:43

Dyrlæge: Flere hundeejere vil ikke lade deres hunde operere for vejrtrækningsproblemerDyrlæge: Flere hundeejere vil ikke lade deres hunde operere for vejrtrækningsproblemer

Vejrtrækningsproblemer er et stigende problem for rigtig mange mops-hunde samt franske og engelske bulldogs. Problemer, som flere hundeejere ignorerer for at bevare hundenes nuttede udtryk.

Bildstrecke im Grossformat »

Nuttede udtryk eller en hund, der ikke har vejrtrækningsproblemer? Det dilemma står mange af dyrlæge Christa Gritt Dam Hedes kunder i med deres Mops samt Franske eller Engelske bulldog i. Flere vælger at protiere, at hunden ser nuttet ud.

'Grynt, grynt'.

Det kan lyde nuttet, når de små mopser grynter. Men det er dog langt fra for at gøre sig til, at den lille hund grynter. De små grynt er faktisk udtryk for, at hunden har svært ved at trække vejret.

Mange mopser, engelske og franske bulldogs bliver nemlig avlet, så deres næse presses flad, hvilket giver dem vejrtrækningsproblemer.

Et avlsproblem, der blandt andet blev slået fast i en rapport fra Fødevareministeriet i 2013. Problemet har dog kun været stigende siden.

Det bekræfter Den Danske Dyrlægeforening samt dyrlægerne på de to dyreklinikker Centrum Dyreklinik og Tommerup Dyreklinik, som metroxpress har været i kontakt med.

- Vi oplever en stigning i anskaffelse af bulldoghunde, som rent racetypisk skal have store øjne og kort næse. Jeg synes også, det ser rigtig charmerende ud, men desværre har de ofte svært ved at trække vejret frit, siger Inge Ottesen fra Tommerup Dyreklinik .

Carsten Jensen, formand for Den Danske Dyrlægeforening, skønner, at 'en stor andel' af hundene fra racerne engelsk og fransk bulldog samt mops har svært ved at trække vejret, men der findes intet tal på hvor mange.

- Hundene med de korte næser bliver avlet videre, fordi de ser mest nuttede ud, og sådan snævrer man avlen ind og flytter racens udtryk og kendetegn. Det er helt galt, siger Carsten Jensen og understreger, at man bør operere hunde med problemerne for at sikre dem et godt liv.

Men det er ikke alle hundeejere, der gør det. Det store avlsproblem sætter hundeejerne i lidt af et dilemma.


Ejerne har svært ved at beslutte sig for, om de skal lette besværet for deres hund, eller om de hellere vil have en hund, der ser sød ud og grynter. Mange vil gerne have, at hundens næse forbliver flad, fordi det er hundens udtryk.
Det siger dyrlæge Christa Gritt Dam Hede fra Centrum Dyreklinik i København.

Hun oplever, at mange kæledyrsejere derfor træffer beslutningen om ikke at lade deres hund operere. Og det er dybt problematisk, mener hun.

- Hundene trækker kun vejret gennem næsen, og deres vejrtrækningsproblemer svarer til, hvis vi mennesker trak vejret gennem et sugerør, siger hun.

Men det er ikke kun hensynet til hundenes udseende og udtryk, der får flere ejere til at afvise en operation.

- Mange ejere vælger, at beholde hunden som den er, fordi hunden kan risikere flere operationer, før resultatet er tilfredsstillende, og det kan blive dyrt. Operationerne kan samlet set koste alt mellem 6.000-10.000, siger Christa Gritt Dam Hede.

Men hundeejerne bliver ikke kun sat i et dilemma, når det gælder operation eller ej. For at komme avlsproblemet til livs bør ejerne ikke lade lille vuffi blive forældre til en masse små hvalpe.

- En af de store udfordringer er, at ejerne lader hundene med fejl få hvalpe, og sådan fører de fejlen videre til hvalpene. Hunde, der er blevet opereret, bør heller ikke få hvalpe, da generne jo ikke ændres, siger Carsten Jensen, formand for Den Danske Dyrlægeforening.

Kæmpekat får Dyreværnet til at råbe op - stop overfodring af kæledyr
Kæmpekat får Dyreværnet til at råbe op - stop overfodring af kæledyr

LÆS OGSÅ: Zoos dyr på slankekur: - Vi har haft mange fede dyr

LÆS OGSÅ: Dyrlæger udsteder falske papirer til hundesælgere

LÆS OGSÅ: Dyrlæger advarer: Kødædende bakterie tager livet af 30 hunde

LÆS OGSÅ: Svært overvægtige hunde vakler ind til dyrlægen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Medie med kæmpe transferbombe: Zlatan...
bt.dk
Tre danske byer vil ændre navn
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx