Af Ritzau - 18/08-16 04:31

KL foreslår ny type bosted for psykiatriske patienterKL foreslår ny type bosted for psykiatriske patienter

Der er samtidig behov for, at personalet på kommunens bosteder får flere magtbeføjelser, lyder der fra KL.

storybild

Det seneste drab på et bosted skete for fem måneder siden, hvor en 57-årig sosu-assistent blev dræbt af en psykisk syg beboer på det kommunale bosted Center Lindegården i Roskilde. Her er der blomster foran bostedet. (Billede: Scanpix/Emil Hougaard)

Der er behov for en ny type institution, som kan rumme de borgere, der ikke er plads til i psykiatrien, men som er for syge og farlige til at komme ud i de kommunale tilbud.

Det foreslår Kommunernes Landsforening (KL) forud for, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal i åbent samråd om de drab, som de seneste år er sket på kommunernes bosteder.

Det seneste drab skete for fem måneder siden, hvor en 57-årig sosu-assistent blev dræbt af en psykisk syg beboer på det kommunale bosted Center Lindegården i Roskilde.

- Jeg tror, at en del af årsagen er, at man har reduceret i de psykiatriske sengepladser over en årrække. Derfor er man nødt til at finde et alternativ til de mennesker, der er for syge og voldsomme til at være i de kommunale tilbud, siger Jacob Bundsgaard, næstformand i KL.

Den nye type institution skal være et behandlingstilbud og ikke et nyt botilbud, foreslår KL. Institutionerne skal derfor drives af regionerne.

Der har dog på forhånd lydt skeptiske røster fra blandt andre fagforeningen Socialpædagogerne og Danske Patienter. De frygter, at det vil betyde, at psykisk syge vil blive behandlet med mere tvang.

- Vi skal have det lange lys på her, og der er øgede magtbeføjelser, mere medicin og tvang er ikke løsningen, siger Socialpædagogernes formand, Benny Andersen

Også organisationen Danske Patienter er bekymret ved tanken om at flytte psykiatrien ind på bostederne.

Der er i stedet brug for veluddannet og kvalificeret personale, lyder det fra næstformand Ebbe Henningsen.

Ifølge Jacob Bundsgaard opstår der dog situationer, hvor tvang er nødvendigt.

- Det er vigtigt at understrege, at det kun er noget, der skal bruges, hvis der ikke er andre alternativer. Det må ikke stå i vejen for den pædagogiske indsats, siger Jacob Bundsgaard.

- Der kan dog være nogle tilfælde, hvor vi simpelthen er nødt til at bruge tvang for at beskytte medarbejdere og andre beboere, fordi borgere optræder voldsomt, siger han.

Samtidig opfordrer KL til, at personalet på de kommunale tilbud også får lov til at benytte magtbeføjelser i enkelte tilfælde. Det kan eksempelvis være afskærmning, låsning af døre eller kropsvisitation.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
Kærligheden brast: Her er Sarah...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Husker du X Factor-vinderen Emilie?...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx