Af - 11/10-16 11:17

Er du overrasket? Så meget ejer den rigeste procent af danskerneEr du overrasket? Så meget ejer den rigeste procent af danskerne

Den rigeste procent af danskerne ejer 30 procent af de samlede formuer i Danmark, viser nye beregninger. Regeringens løfte til boligejerne vil gøre skellet endnu større, advarer tænketank.

Der er udsigt til både sommerferie, skitur og sushi på en kedelig mandag, når den rigeste ene procent tjekker kontoen.

For mens den fattigste halvdel af danskerne skylder flere penge væk, end de har, sidder den rigeste procent af danskerne på cirka 30 procent af de samlede formuer, hvis man ser bort fra pensionsopsparinger, mens de rigeste 10 procent ejer 80 procent. Fordelingen er uændret de seneste 20 år.

Skellet mellem de top og bund er langt mindre, når man måler på indkomst, og det er der en helt naturlig forklaring på, siger økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet:

- Der er langt større ulighed i en formueopgørelse, fordi mange af dem, der ligger højt, har sparet op over et helt liv. Der er også mange danskere, som stort set ikke har nogen formue, og som aldrig får det. En anden gruppe er de studerende, som tæller negativt, indtil de begynder at tjene penge, siger han.

Det viser nye tal fra Det Økonomiske Råd, som i dag giver sine anbefalinger til dansk økonomi.

Spørger man centrum-venstre tænketanken Cevea er det et stort problem, som ikke får nok opmærksomhed, da debatten om ulighed ofte handler om indkomster, hvor Danmark er blandt de mest lige lande i verden.

- Når vi ser på formuerne, er Danmark næsten lige så ulige som USA, siger direktør Kristian Weise med henvisning til, at den rigeste procent i USA ejer 35-40 procent af formuerne.

Han mener, at regeringens løfte til boligejerne om, at ingen skal betale mere i boligskat end i dag, øger formueuligheden:

- Det kommer dem med de største formuer til gode, da de fleste penge er i fast ejendom. De har en helt anden frihed end resten af samfundet.

Det er ikke, fordi mans skal være misundelig. Men det er et spørgsmål om, hvorvidt det er effektivt, for der ikke nogen, der vinder på, at meget rige mennesker putter deres penge i skattely.
Kristian Weise, direktør, tænketanken Cevea

Hos den liberal tænketank Cepos mener cheføkonom Mads Lundby Hansen ikke, at det er et problem.

- Top-1 procent har jo deres formuer, fordi de blandt andet har været dygtige til at drive en virksomhed, skabe arbejdspladser og værdi til Danmark. Det kommer alle til gode, siger han og peger på, at man bør medregne pension i opgørelsen – gør man det, tegner top-1 procent sig for 14 procent, mens den fattigste halvdel ejer tre procent.

- Danskerne er jo blandt de folkefærd i verden, der sparer allermest op til pension, og det bør klart medregnes i formueopgørelsen. Men jeg så gerne, at langt flere danskere fik en formue, så vi fik et land af millionær-pensionister.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx