Af Berit Hartung - 05/03-18 09:53

DMI advarer mod voldsomt vejr: 'Det breder sig'DMI advarer mod voldsomt vejr: 'Det breder sig'

Kør forsigtigt mandag morgen. Snefygning og risiko for isslag kan give problemer for trafikken flere steder i landet.

storybild

Mandag morgen er der risiko for både snefygning og isslag flere steder i landet. Billedet er nogle dage gammelt, da der var problemer på sydfyn, og mandag er det da også især den sydlige del af landet, der bliver udfordret. (Arkivfoto) (Billede: Tim Kildeborg Jensen)

Skal du ud i morgen-myldretiden på ugens første dag, er der god grund til at køre hjemmefra i god tid og lette foden fra speederen.

DMI advarer nemlig om 'voldsomt vejr' og snefygning over hele landet, og det kan give problemer for trafikken. Vejdirektoratet og flere politikredse melder da også om ekstremt glatte veje mandag morgen.

»Der vil være en periode, hvor det hele står i ét. Hvor det både sner og blæser.«

Det siger vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut, Frank Nielsen.

I Sønderjylland havde der allerede ved syv-tiden været flere uheld i morgentrafikken, og det er da også i den sydlige del af landet, at vintervejret for alvor viser tænder fra morgenstunden.

»Det starter i Sønderjylland, hvor der lige nu er en blanding af sne og isslag. Det blæser en del, og det giver snefygning med den sne, der ligger der i forvejen. Men der kommer også noget mere sne, og det giver et meget dårligt føre her til morgen,« siger Frank Nielsen.

Meteorologen forklarer, at vejrproblemerne skyldes en kamp mellem den sibiriske kulde, vi har været plaget af den seneste uges tid, og et lidt lunere frontsystem, der er på vej ind over Danmark.

Slagsmålet mellem varme og kulde breder sig op gennem landet i de kommende timer.

»Det breder sig til den sydlige del af Jylland og Fyn i løbet af formiddagen, og det når Sjælland og Hovedstadsområdet efter myldretiden. Både Aarhus og København slipper nogenlunde gennem morgentrafikken, men i den sydvestlige del af landet får man nogle udfordringer med både nyt sne, isslag og fygning af den gamle sne, som de har en del af på de kanter i forvejen,« siger han.

Snevejret bevæger sig op gennem landet, og i Vendsyssel kan snevejret bliver ved til en gang i aften.

»Det ser ud til, at det mest er den sydlige del af landet, der er udsat for isslag. Vi har et varsel om i Sønderjylland og på Sydfyn. Og så advarer vi om risiko for isslag lidt længere nordpå i Jylland og også på Sjælland.«

Når fronten er gået gennem landet, forudser meteorologerne, at det vejret skifter om til tø i det sønderjyske.

»Så aftager vinden, og det bliver lunere ved middagstid.«

Selv om mandag bliver den vejrmæssigt mest udfordrende dag, så kan vinterens sidste krampetrækninger også give problemer resten af ugen. I dagtimerne får vi nemlig temperaturer lige omkring frysepunktet, mens nætterne stadig bliver med frost. Derfor kan den smeltende sne fryse til is om natten og give glatte veje. Samtidig advarer Frank Nielsen om, at et lidt lunere og klammere vejr kan give udfordringer med dis og tåge.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du styr på Magnussen? Formel 1...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx