Af Ritzau - 08/05-17 12:01; Opdateret: 08/05-17 12:34

Børns Vilkår: Esbjerg-dom stiller danske børn svagtBørns Vilkår: Esbjerg-dom stiller danske børn svagt

Kommuner bliver ikke motiveret til at overholde loven, hvis de ikke skal betale erstatning, mener direktør.

storybild

Vestre Landsret har mandag afvist, at Esbjerg Kommune har pligt til at udbetale erstatning til tre piger, der blev udsat for seksuelle overgreb. (Billede: Free/Free / Jan Bjerre Lauridsen, Ritzau)

Det er skuffende, at tre piger, der er blevet udsat for seksuelle misbrug, ikke får erstatning af Esbjerg Kommune for manglende indgriben.

Det er meldingen fra direktøren for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, efter at Vestre Landsret har valgt ikke at dømme kommunen til at betale hver af de tre piger 50.000 kroner.

- Umiddelbart føler jeg en stor skuffelse på vegne af pigerne og andre børn i Danmark. De må konstatere, at deres beskyttelse ikke er så god, som vi gik og håbede, siger han.

Landsretten skriver i dommen, at kommunen har skortet på tilsynet. Men det er ikke tilfredsstillende for Rasmus Kjeldahl.

- Det stiller Danmarks børn svagere, end hvis kommunen klart og tydeligt blev pålagt et ansvar, siger han.

- I den konkrete sag har retten vurderet, at der skal rigtig meget til, før kommunen bliver erstatningspligtig for ikke at overholde loven.

Han frygter, at dommen kan få konsekvenser for, hvor højt lignende sager vil blive prioriteret af kommunerne.

- Når man bare får en næse af en domstol, men ikke en egentlig straf i form af en erstatning, kommer det nok ikke til at figurere lige så højt på prioriteringslisten, som hvis der var sendt et mere klart signal.

De tre piger blev i henholdsvis 2007, 2008 og i 2010 udsat for overgreb af manden, som af medierne blev døbt Esbjergmanden.

Kommunen er blevet kritiseret for ikke at have grebet ind og sat en stopper for sexkrænkelserne trods flere advarsler. Esbjerg Kommune har hele tiden afvist kravet om erstatning.

Det er første gang, at ofre for seksuelt misbrug lægger sag an mod en dansk kommune med krav om erstatning. Flere sager er dog på vej, siger Rasmus Kjeldahl.

- Lige nu har vi i Børns Vilkår ni sager, hvoraf nogle allerede er for retten. Andre er på vej. Alle de sager kan blive påvirket af den retspraksis, der bliver skabt, siger han.

Han håber, at afgørelsen fra Esbjerg ikke får nogle af de andre til at droppe deres sag.

- Jeg håber, at de børn og unge, der har været udsat for svigt, fortsat vil holde kommuner fast på deres ansvar. Om det så udløser erstatning, ser ud til at være sværere, end vi havde troet.

- Men det er rigtig vigtigt, at sagerne bliver ført. Også så Folketinget får viden og måske kan gå ind og stramme op på kommunernes ansvar, siger direktøren.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet: 25-årige Alek kørte bevidst...
bt.dk
Direktør fyrer begge sine døtre efter...
bt.dk
Emil er flyttet fra Jylland til...
bt.dk
Drama i aftes: Mand skudt på klos hold
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx