Af Ritzau - 14/11-16 13:19; Opdateret: 14/11-16 13:51

Ministerium afviser beskyldninger om chikane mod partiMinisterium afviser beskyldninger om chikane mod parti

Nationalpartiet kalder det skandaløst, at vælgererklæringer er udløbet. Men det følger af loven, lyder det.

storybild

Digteren Yahya Hassan blev i april 2015 præsenteret som folketingskandidat for Nationalpartiet. Han er dog siden blevet ekskluderet fra partiet. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Simon Skipper)

En demokratisk skandale og chikane uden lige.

Nationalpartiets formand, Kashif Ahmad, lægger ikke fingrene imellem, når han skal sætte ord på det faktum, at mere end 20.000 af de vælgererklæringer, partiet har indsamlet, er blevet forældet.

Men faktisk er der ikke noget hverken skandaløst eller mystisk i sagen, lyder det fra Social- og Indenrigsministeriet.

Det følger nemlig direkte af loven, at vælgererklæringer kun er gyldige i 18 måneder.

Ministeriets valgkonsulent, Christine Boeskov, kalder i en mail til Ritzau Kashif Ahmads beskyldninger "grove og helt uden hold i virkeligheden".

Nationalpartiet blev stiftet i 2014 og har siden forsøgt at blive opstillingsberettiget til Folketinget - foreløbig uden held.

Partiet har for nylig fået besked om, at 20.695 af de erklæringer, det har indsamlet, er forældede. Nationalpartiet mener, at det ene og alene er på grund af ministeriets fejl, mangler og forsinkelser.

Men det afviser Christine Boeskov.

- Nationalpartiets forældede vælgererklæringer var blevet forældede efter 18 måneder, uanset om eller hvornår kontrollen var gennemført.

- De var også blevet forældede, hvis vi fortsat havde en ren papirbaseret procedure, skriver hun.

Havde Nationalpartiet på noget tidspunkt, siden det blev oprettet som parti, haft de 20.206 underskrevne, gyldige erklæringer, der kræves for at stille op, kunne partiet blot have anmeldt sig, lyder det fra ministeriet.

Det forsøgte Nationalpartiet faktisk i april. Men dengang manglede partiet dokumentation for cirka 10.000 vælgererklæringer i papirform.

Partiet havde ganske vist indtastet erklæringerne i ministeriets system. Men efterfølgende havde partiet makuleret de originale erklæringer, forklarede Nationalpartiet selv.

Nationalpartiets forsøg på at opnå opstilling til Folketinget fik et stort rygstød i april sidste år, da den kendte digter Yahya Hassan blev præsenteret som kandidat.

Det fik vælgerunderskrifterne til at strømme ind.

Men partiet nåede ikke helt i mål inden valget 15. juni. I stedet stillede nogle af kandidaterne, blandt dem Yahya Hassan, op som løsgængere, dog uden at blive valgt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'I folkeskolen blev vores små sedler...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx