Af Laura Marie Månsson - 30/03-16 11:32

20-årige Laura om gymnasie-skandaler: Problemet er latterlige lorte-venskaber20-årige Laura om gymnasie-skandaler: Problemet er latterlige lorte-venskaber

KLUMME: Laura Marie Månsson, 3. g'er, er træt af dårlige venner, der udleverer hinanden i skolens sladderblade.

Bildstrecke im Grossformat »

Mange af os har været der. En af de der aftener, hvor vi var lidt for fulde og hvor gymnasiekammeraten på den anden side af dansegulvet bare så hamrende godt ud.

Det blev bare slet ikke til den vilde aften, vi havde troet, for alt gik galt og scoringen endte i en super akavet situation med forældre, der vadede ind midt i akten, kropsdele, der ikke rejste sig eller kondomer, der aldrig lige kom i brug.

Aftener der dagen derpå er forfærdelige, men som bliver til sjove historier blandt venner. De hører gymnasietiden til. Der skal udforskes og afprøves både med alkohol og det modsatte køn.

Det er en del af det at blive voksne. Det siger vores forældre også, og de minder os hele tiden om, at vi skal nyde det. De har nemlig selv stadig venner fra dengang. Venner, der lyttede til deres pinlige, pikante historier.

Gymnasieelever udstiller hinandens sexliv i sladderblade
Gymnasieelever udstiller hinandens sexliv i sladderblade

Men måske kan man ikke længere finde venner for livet i gymnasiet. Radio 24/7 skriver, at gymnasieelever fra tre nordsjællandske gymnasier udstiller hinandens udskejelser i skolesladderblade med fulde navne. Her taler vi ikke om uskyldige ”Lucas 3.p kyssede med en ukendt blondine til gallafesten”, men om hardcore udlevering af de allermest privat og intime historier. Dem, der ellers kun deles med de allerbedste venner.

Én ting er, at skolebladsredaktionerne slet ikke overvejer, hvor ubehageligt og grænseoverskridende, det de har gang i er, og hvor meget det kan såre den elev, der udstilles.

En anden ting er, at de historier jo ikke er viderefortalt af de implicerede selv. Enten har de bedste venner, vi troede, vi kunne stole på, indsendt dem, eller også har vores venner slet og ret ikke kunne holde kæft og har fortalt vores pinlige affærer til andre, der uden omtanke har sendt dem ind til sladderredaktionerne.

Eksperter kalder det for ’objektivisering af unge kvinder’ og ’brud på straffeloven’, og det er måske også rigtigt, men først og fremmest vil jeg påstå, at der er tale om latterlige lorte-venskaber.

Hvis vores venner ikke engang kan holde kæft om vores gymnasie-eskapader, hvordan skal de så nogensinde kunne holde tæt om meget mere alvorlige emner, når vi bliver voksne?

Danske unge drikker for at glemme deres problemer
Danske unge drikker for at glemme deres problemer


Man skulle næsten tro, at alle dem, der kritiserer vores generation for at være egocentreret og ligeglad, har ret. At vi i jagten på et godt grin og i øjeblikkets impuls slet ikke overvejer, hvor ondt det må gøre på vores venner, når vi ikke holder på en hemmelighed. Og uanset hvor meget vi skriver #mygirl eller #bestbrother på Instagram, så gør det ikke op for at være en illoyal og idiotisk ven.

Selvom man kan have lyst til at hænge de nordsjællandske sladrehanke op med gaffatape i skolens aula, så skal man nok lige tage og trække vejret en gang eller to. Fænomenet med at være dårlige gymnasiekammerater findes jo også på andre gymnasier.

Ét af dem var Ørestad Gymnasium, hvor elever der sad alene blev hængt ud på nettet. Det blev stoppet. Ikke fordi de der stod bag netsiden pludselig fik sig en samvittighed, men fordi resten af skolen nægtede at lade de dårlige klassekammerater diktere skolefællesskabet.

Hemmingsens hemmeligheder: Saftig sladder fra Smukfest
Hemmingsens hemmeligheder: Saftig sladder fra Smukfest


Måske er det også det, der skal til på de nordsjællandske gymnasier – et spark i røven på resten af skolen. Det kan aldrig undgås, at der findes elever, som ikke tænker længere end deres egen navle. Min lille forhåbning er bare, at flertallet faktisk holder rigtig meget af deres venner. De kunne jo starte med at ignorere sladderbladene og selv holde vennernes hemmeligheder tæt.

Et blad uden sladder eller læsere er ret kedeligt. Og så kunne skolernes ledelse passende indtage deres voksenrolle. De har jo nok selv venner fra deres gymnasietid, der kan alle deres intime historier. Historier de i dag nok er glade for ikke står på skrift.

Af Laura Marie Månsson
20 år og 3.g'er

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansktoppens nye overraskende...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Frank og Jans far fik genial idé for...
bt.dk
Nibali snød sprinterne - dansker med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx