Af Ritzau - 13/10-16 19:34; Opdateret: 13/10-16 20:01

Lægers CPR-numre offentliggjort på amerikansk hjemmesideLægers CPR-numre offentliggjort på amerikansk hjemmeside

3100 danske lægers lækkede CPR-numre kan blandt andet bruges til at udskrive falske recepter, siger overlæge.

storybild

De danske lægers lækkede CPR-numre kan ifølge overlæge Peder Klement Jensen bruges til at udskrive fup-recepter på selv de stærkeste former for morfika. (Billede: Free/Colourbox)

3100 danske lægers personlige oplysninger har været offentliggjort på en amerikansk hjemmeside.

Det skriver Lægeforeningen, der har meldt sagen til politiet, i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.

Der er tale om lægernes navne og CPR-numre, som "i en kortere periode" har ligget på hjemmesiden, der nu er lukket. Ifølge Ekstra Bladet har omkring 30 personer haft adgang til oplysningerne inden da.

I et brev har Lægeforeningen givet de berørte læger besked om lækket. De rådes til at melde det til politiet, hvis de bliver opmærksomme på, at deres CPR-nummer er blevet misbrugt.

Og der kan være grund til bekymring for muligt misbrug.

Det siger overlæge Peder Klement Jensen, medlem af Lægeforeningens Sundheds-it-udvalg, til det videnskabelige medlemsblad ugeskriftet.dk.

- Hvis man ringer til apoteket og præsenterer sig som læge og kan oplyse sit CPR-nummer, kan de slå én op og se, at man er læge. Og så kan man få en recept på alt, selv de stærkeste morfika (lægemidler i morfinklassen, red.), siger han.

Det helt store spørgsmål er, hvordan de 3100 lægers personlige oplysninger er endt på den amerikanske hjemmeside.

Lægeforeningen skriver selv, at foreningen har undersøgt sine egne it-systemer.

- Og der er ikke noget, der peger på, at oplysningerne stammer herfra. Politiets videre efterforskning må afdække, hvordan oplysningerne er havnet på den udenlandske hjemmeside.

Ud over at have anmeldt sagen til politiet har Lægeforeningen orienteret Styrelsen for Patientsikkerhed, Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsdatastyrelsen, Datatilsynet og Apotekerforeningen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx