Af Natasja Gosch - 11/11-15 07:19

Pas på gratis gaver fra firmaer - de kan koste dig dyrtPas på gratis gaver fra firmaer - de kan koste dig dyrt

Når du bliver tilbudt en gratis prøvepakke fra et firma, kan du ende med at binde dig til abonnementer eller flere forsendelser.

storybild

Pas på gratis gaver fra virksomheder, de kan ende med at koste dig mange penge. (Billede: Polfoto)

Få en gratis bog, en pakke slankepiller eller en kasse helsekost.

Det lyder fristende, men de gratis prøvepakker, du bliver tilbudt fra en lang række firmaer, kan ende med at koste dig langt mere end blot et klik på "Ja tak".

- Det er sjældent, at firmaer giver dyre ting væk uden at få noget igen. Oftest vil det være knyttet op til et løbende abonnement hos firmaet, siger Jacob Steenstrup, der er jurist hos Forbrugerrådet Tænk, til Ritzau Fokus.

Det skal fremgå tydeligt, hvis du melder dig til at modtage flere pakker eller varer - men det gør det ikke altid, forklarer han.

Prognose: Gaveræset stikker af 17 dage før juleaften
Prognose: Gaveræset stikker af 17 dage før juleaften

Og det kan hurtigt komme til at koste, forklarer Henrik Sedenmark, der er chefkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Det kan blive meget dyrt. Den første pakke kan være gratis eller billig, men derefter kan abonnementet løbe videre, og man kan ende med at betale mange penge, siger han til Ritzau Fokus.

Du kan nemlig risikere at binde dig til et abonnement på eksempelvis bøger, slankepiller eller helsekost i helt op til seks måneder. Hos mange firmaer har du dog mulighed for at afmelde abonnementet efter den første måned.

Selvom firmaerne ikke må sende dig varer efterfølgende, med mindre du har sagt god for det, er der mange eksempler på virksomheder, der gør det alligevel.

- Mange får sendt varer og efterfølgende regninger, rykkere og inkassotrusler, hvis de ikke betaler. Men man skal ikke betale, hvis man ikke har indgået en aftale. Heller ikke hvis de truer, siger Henrik Sedenmark.

Magasin guider til: De 7 mest populære værtindegaver
Magasin guider til: De 7 mest populære værtindegaver

Han forklarer, at du i stedet skal gemme pakken uåbnet og kontakte afsenderen og skrive, at du ikke har indgået en aftale og derfor ikke har bundet dig til hverken at modtage eller betale pakken.

Men pakker og trusler er ikke det eneste, du kan modtage sammen med din "gratis" gave. Jacob Steenstrup forklarer, at du hos nogle virksomheder samtidig giver samtykke til markedsføring, når du bestiller pakken.

- Det kan give rigtig meget bøvl efterfølgende, hvis 100 firmaer kontakter en på telefon eller mail, og de kan være svære at slippe af med igen, siger han.

Derfor råder begge eksperter til at læse hele tilbuddet grundigt igennem først, når du falder over et tilbud om en gratis gave eller billig vare, som virker for god til at være sand. Desuden skal du være hurtig til at reagere, hvis du får regninger for noget, du ikke har bestilt.

LÆS OGSÅ: Så mange penge bruger danske singler på at date

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Samuelsen ser ingen anledning til at...
bt.dk
Bendtners mange svar: Om VM-pladsen,...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Blot uger før sin død: Stephen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx