Af - 14/10-14 12:36; Opdateret: 14/10-14 14:01

DR krævede Eurovision-tribune hævet 10 centimer – kostede tre millioner kronerDR krævede Eurovision-tribune hævet 10 centimer – kostede tre millioner kroner

Danmarks Radio krævede inden Eurovision, at tribunernes spring blev hævet 10 centimeter, selvom det ville koste en ekstraregning på tre millioner kroner.

storybild

Eurovision-vinder Conchita Wurst fra Østrig. (Billede: Polfoto)

Der var langt fra enighed om, hvordan Eurovision i København skulle arrangeres.

Det viser de netop offentliggjorte referater fra styregruppemøderne mellem blandt andet DR, Wonderful Copenhagen, Region Hovedstaden og Københavns Kommune, der er med til at give en forklaring på, hvorfor Eurovision blev tre gange dyrt som planlagt.

Eurovision-selskab beskyldes for at pumpe turisttal
Eurovision-selskab beskyldes for at pumpe turisttal

Den 8. januar, flere måneder inden showet, var etablering af tribuner et punkt på dagsordenen. Her fremlagde den nu fyrede underdirektør i Wonderful Copenhagen, Martin Bender, sit bud på en tribuneopbygning, der blandt betød, at tribunen skulle have spring på 30 centimeter.

”Martin Bender præsenterede HCC's forslag til tribune, som er en tribuneopbygning med 30 cm spring, hvilket efter HCC's (Wonderful Copenhagens projektselskab red.) mening opfylder behovet og kan benchmarkes i forhold til Boxen, Malmø Arena og Forum, under hensyntagen til at B&W hallen er en midlertidig arena,” lyder det i referatet fra mødet, hvor Martin Bender understreger, at et højere spring ”vil give betydelige ekstraomkostninger for projektet”.

Eurovision-formand lukker ned for offentligheden
Eurovision-formand lukker ned for offentligheden

Helt præcist ville det betyde en ekstraregning på omkring tre millioner kroner til Wonderful Copenhagens projektselskab. Men det var Danmarks Radios grandprix-boss Pernille Gaardbo ligeglad med, da ”tribunehøjden har stor betydning for scenografien og kameravinklerne”.

”Hertil svarede Pernille Gaardbo, at DR ikke betragter højere spring som en ekstraomkostning, men derimod en forudsætning for DR,” lyder det i referatet fra den 8. januar.

Eurovision: Styrelse undersøger millionlån fra DR
Eurovision: Styrelse undersøger millionlån fra DR

Anne Holm Sjøberg, enhedschef i Region Hovedstaden, ville høre, om DR ikke selv kunne betale for de højere spring, men det var udelukket, fastslog Pernille Gaardbo.

”Pernille Gaardbo svarede, at DR ikke har budgetteret med udgifter til publikumstribuner, da det er forudsat, at denne opgave blev varetaget af HCC, og at DRs budget er meget stramt,” lyder det i referatet.

Eksperter: Wonderful Copenhagens DR-lån kan være ulovlige
Eksperter: Wonderful Copenhagens DR-lån kan være ulovlige

Martin Bender foreslog derfor et kompromis på 36 centimeter for at reducere omkostningerne. Et forslag Pernille Gaardbo gik med til at undersøge.

”Pernille Gaardbo indvilgede i, at DR undersøger mulighederne for en løsning med 36 cm spring. Pernille Gaardbo pointerede dog, at HCC i så fald skulle tage den fulde udgift til publikumstribuner,” kan man læse i referatet.

Wonderful Copenhagen: Vi fremlægger Eurovision-dokumenter
Wonderful Copenhagen: Vi fremlægger Eurovision-dokumenter

Kompromiset endte med at blive 37,5 centimeter, og DR måtte selv betale ekstraregningen, skriver Pernille Gaardbo i en e-mail til metroxpress:

"I aftalen mellem DR og København står der, at tribunen i B&W Hallerne skulle være på niveau med etablerede arenaer – det var Københavns forslag ikke. DR accepterede en ringere løsning end det vi havde aftalt for at imødekomme København. DR indvilgede i at betale for forskellen mellem Københavns uacceptable forslag og den endelige løsning, som for DR var den absolut mindst acceptable," skriver Pernille Gaardbo.

Direktør lånte millioner af DR uden at spørge bestyrelsen
Direktør lånte millioner af DR uden at spørge bestyrelsen

Wonderful Copenhagens projektselskab endte med at overskride deres budget med 77 millioner kroner, mens DR kun gik 7 millioner kroner over deres oprindelige budget på 190 millioner kroner.

Wonderful Copenhagen ønsker ikke at kommentere dokumenterne yderligere.

LÆS OGSÅ: Endnu en erhvervsmand forlader Wonderful Copenhagen

LÆS OGSÅ: Direktør forlader Wonderful Copenhagen efter Eurovision-rod

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Amalie overvejer at tage et stort...
bt.dk
Skuffet Kevin Magnussen: 'Vi kæmper...
bt.dk
Solgt i hele landet: Spis ikke denne...
bt.dk
Popstjerne skrev om Andreas og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx