Af - 23/01-17 06:19

Ny metode viser, hvem der har størst risiko for at få lungekræftNy metode viser, hvem der har størst risiko for at få lungekræft

Danske forskere har fundet ud af, at man kan vurdere rygere og eksrygeres risiko for at få lungekræft ved hjælp af en blodprøve.

storybild

(Billede: Scanpix)

Forskere fra Danmark har fundet ud af, at man ved hjælp af en blodprøve kan vurdere, hvem der har størst risiko for at få lungekræft. Det skriver videnskab.dk.

Alle ved efterhånden, at rygere og folk, der har røget, har en højere risiko for at få lungekræft end gennemsnittet af befolkningen.

Nogle rygere har dog større risiko for at få lungekræft end andre, og nu kan man finde ud af, hvem der er mest disponeret for at få lungekræft.

Man kan via en blodprøve vurdere, om et specifikt gen, man forbinder med lungekræft, er blevet ændret af rygningen, og på den måde vurdere rygere og eksrygeres risiko for at få lungekræft. Derfor kan man screene rygere for at finde dem, der har størst risiko for at få kræft.

Dette gør det muligt at overvåge og give regelmæssige CT-skanninger til dem, der er i højrisikogruppen. På den måde kan man forhåbentligt fange kræten i de tidligere stadier.

- Vi kan nu komme med et meget mere præcist bud på, hvor stor risiko en patient har for at udvikle lungekræft, end vi kan med de metoder, som vi benytter i dag, fortæller professor og overlæge Stig Bojesen ifølge videnskab.dk.

Derfor kommer din mor til at kalde dig det forkerte navn
Derfor kommer din mor til at kalde dig det forkerte navn

Liste: 5 råd til at holde dit rygestop
Liste: 5 råd til at holde dit rygestop

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Øjenskade hæmmede modstanderen - og...
bt.dk
Særlig hilsen vækker vrede i...
bt.dk
Far på barsel er nabo til...
bt.dk
Sofie Linde har født: Se det søde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx