Af - 30/05-14 16:00

Greenpeace blokerer olieboring: Frygter historisk fejltagelseGreenpeace blokerer olieboring: Frygter historisk fejltagelse

Statoil og den norske regering laver undtagelseslov for at få Greenpeace væk fra olieboring i det fredede naturreservat, Bjørneøen i Bahrentshavet.

storybild

Den danske Greenpeace-aktivist Christian Uhlenfeldt. (Billede: Polfoto/Greenpeace)

Greenpeace nægter nu at sejle væk fra det fredede naturreservat Bjørneøen, hvor det norske oliefirma Statoil vil bore efter olie.

Greenpeace's skib og mandskab, Esperanza blokerer på fjerde døgn for verdens nordligste boring, selv om Statoil og den norske regering netop har erklæret området, hvor Esperanza opholder sig til at være en såkaldt sikkerhedszone for på den måde at tvinge Greenpeace-skibet væk.

- Området er kun 25 km fra den arktiske vinter-iskant og 175 km fra det fredede naturreservat, Bjørneøen, og Esperanza har ingen planer om at rette sig efter advarslen, som er juridisk ugyldig, lyder det fra Greenpeace.

Norsk politi fjerner Greenpeace i nattens mulm og mørke
Norsk politi fjerner Greenpeace i nattens mulm og mørke

Greenpeace forsvarer sin modstand med, at international lov kræver, at etableringen af en sikkerhedszone skal varsles i god tid. Ligesom også norsk lovgivning kræver, at virksomheder ansøger om etableringen af en eventuel zone mindst 30 dage før den kan træde i kraft.

- Der er absolut ingen grund til, at Esperanza skulle fjerne sig for olieselskaberne. Sikkerhedszonen er fuldstændig ugyldig, da annonceringen ikke er foretaget rettidigt. Under FN's Havretskonvention kan udenlandske fartøjer frit bevæge sig i den økonomiske zone. Vi har mindst lige så meget ret til at være her som olieselskaberne,” siger juridisk rådgiver i Greenpeace Daniel Simons.

Og fra danske Greenpeace's projektleder, Sune Scheller, som er med ombord på Esperanza lyder forklaringen:

- Det er en desperat handling fra Statoil og den norske regering. Som dagene går bliver presset på dem større og større, og vi har ingen intentioner om at give op alene på grund af deres juridiske krumspring, siger han og fortsætter:

- Vi udfører en fredelig protest mod den historiske fejltagelse, det vil være, at bore efter olie i Arktis. Det går stik imod alt, hvad klimaforskerne har fortalt os, det er ekstremt risikabelt, og det vil være umuligt at rydde op efter et olieudslip i det isfyldte farvand.

Greenpeace afslører den første køber af russisk olie fra Arktis
Greenpeace afslører den første køber af russisk olie fra Arktis

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rytteriet klar med nyt liveshow - men...
bt.dk
Øksemand fængslet: Grinede flere...
bt.dk
Politiet: Vi har fundet øksemandens...
bt.dk
Politiet efterlyser: Hvis du ser...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx