Af - 14/10-14 18:41; Opdateret: 14/10-14 19:02

Svenskerne slipper: Danmark fortsat indlagt til  tvangs-licensSvenskerne slipper: Danmark fortsat indlagt til tvangs-licens

Mens svenskerne kan slippe for at betale licens, hvis de kun har én telefon eller én computer, bliver den danske licens også kritiseret for at være ulovlig.

storybild

Medielicensen er til konstant debat i Danmark. (Billede: Polfoto)

Det er ingen hemmelighed, at det er svært at slippe for at skulle betale de 2.436 kroner om året, som DR kræver i medielicens. Men er det overhovedet lovligt at kræve medielicens af folk, der ikke har et tv og ikke er interesseret i at bruge DR’s tilbud, fordi de har en telefon eller en tablet, der kan gå på nettet?

I Sverige blev det spørgsmål for kort tid siden besvaret med et nej: Den svenske forfatningsdomstol har underkendt selskabet Radiotjänsts ret til at opkræve licens af folk, ikke har et tv eller en radio. Deres telefoner, computere og tablets er nemlig ikke lavet med det primære formål at kunne se tv og høre radio, og derfor gælder licensen ikke for dem.

Har du betalt? 160.000 får snart brev fra DR Licens
Har du betalt? 160.000 får snart brev fra DR Licens

Og også herhjemme er der fortalere for, at DR’s medielicens ikke bare er urimelig og ulovlig: Så sent som i juli i år optog Jyllands-Posten et læserbrev fra en borger, der mener, at medielicensen ligefrem er i strid med Grundloven. Fordi det er nærmest umuligt at slippe for licensen, er det i virkeligheden en skjult skat, mener afsenderen Paul Sehested fra Aabenraa:

- En licens er en vare i lighed med et jagt- eller fisketegn, som enhver frit kan vælge at købe. Bliver det en tvang, er der tale om en skat eller afgift. Grundlovens § 43 er således overtrådt, skriver han med henvisning til, at Grundloven forbyder skatter, som ikke er vedtaget af Folketinget.

Er du træt af licens? Så vil du måske blive misundelig på svenskerne
Er du træt af licens? Så vil du måske blive misundelig på svenskerne

Samtidig kunne DR bare indføre en betalingsløsning, der gjorde det umuligt at modtage deres indhold på internettet for dem, der ikke ønskede det. Men det har politikerne ikke gennemskuet, og derfor har DR fået lov til at opkræve medielicens fra alle internetbrugere, skriver Paul Sehested.

Men Socialdemokraternes medieordfører Troels Ravn er uenig:

- Jeg er ikke blevet ført bag lyset. Jeg er helt klar over systemet, siger han til metroxpress.

Monte Carlo-vært i krig med Berlingske
Monte Carlo-vært i krig med Berlingske

Han peger i stedet på, at samtlige otte partiet i Folketinget lige har vedtaget en ny medieaftale i efteråret, som bevarer medielicensen.

- DR laver public service, og det er godt for samfundet og hele demokratiet. Samtidig har teknikken gjort, at mange ikke bruger deres tv til at se tv. Så alt i alt synes jeg, det er en god løsning, vi har vedtaget, siger Troels Ravn.

Ingen licens-rabat til unge alligevel
Ingen licens-rabat til unge alligevel

Hos Enhedslisten er kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr heller ikke enig i, at medielicensen er endt med at være en skat.

- Der er jo stadig nogen, der ikke betaler den, siger han til metroxpress.

S efter ophidset debat: Åbner for licens-rabat
S efter ophidset debat: Åbner for licens-rabat

Til gengæld mener han, at medielicensen faktisk burde laves om til en egentlig skat. Både så alle er med til at betale for den, men også så alle ikke betaler det samme.

- Jeg synes, det er mærkeligt, at fattige skal betale lige så meget som rige, siger han.

Hver anden unge parat til at droppe tvungen DR-licens
Hver anden unge parat til at droppe tvungen DR-licens

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Princess Natascha afslører sin...
bt.dk
Den er god nok: Dette fags eksamen...
bt.dk
Ti kvinder anklager McDonald's for...
bt.dk
Gunnvør om uvenskaber i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx