Af - 24/10-16 17:26; Opdateret: 24/10-16 17:41

Qvortrup: Hjort har få uger til at hive Samuelsen ned af træetQvortrup: Hjort har få uger til at hive Samuelsen ned af træet

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) får svært ved at få DF og Liberal Alliance til at bøje sig mod hinanden. DF har ingen interesse i at løbe fra topskatte-afvisning oven på skandalen om misbrug af EU-millioner, lyder analysen.

storybild

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ganske få uger til at få talt LA-formand Anders Samuelsen ned fra det tårnhøje topskattetræ, han er klatret op i. Lykkes det ikke, skal vi sandsynligvis til valg inden nytår, lyder analysen fra politisk kommentator Henrik Qvortrup. (Billede: scanpix/arkiv)

Forhandlingerne om regeringens 2025-plan blev officielt indledt mandag eftermidddag, hvor regeringen havde indbudt de øvrige partier i blå blok til forhandlinger om nye stramninger i udlændinge- og asylpolitikken, mens forhandlingerne om økonomi og ikke mindst den ømtålelige topskat stod længere nede på finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) køreplan.

- Hjort er en drevet forhandler, og han satser på at fedte de andre blå partier så langt ind i en række delaftaler, at man til sidst står tilbage med spørgsmålet om topskatten. Hjort har tilrettelagt forhandlingerne, så han får lagt maksimalt pres på Anders Samuelsen (LA), siger politisk kommentator Henrik Qvortrup.

EU-sag får ikke DF til at vige fra krav i forhandlinger
EU-sag får ikke DF til at vige fra krav i forhandlinger

Liberal Alliance står urokkeligt fast på sit krav om at få en topskattelettelses på fem procentpoint for alle indkomster, mens DF lige så kategorisk afviser dette.

Politiske iagttagere har spekuleret i, om DF oven på skandalen om misbrug af EU-millioner er blevet mere imødekommende over for Samuelsen for at undgå et efterårsvalg i en situation, hvor partiet har fået store ridser i lakken. Men den analyse holder ikke, mener Qvortrup:

- EU-sagen er en katastrofe for DF. Men det vil være en dobbelt-katastrofe, hvis Thulesen Dahl også render fra sit løfte om ikke at give Samuelsen de fem procentpoint på topskatten. Det kommer ikke til at ske. Derfor handler det for Hjort ikke om at få Thulesen Dahl til at bøje sig og acceptere topskattelettelser, men om at få Samuelsen ned fra træet.

Hjort: Ingen hemmelighed at 2025-plan giver ulighed
Hjort: Ingen hemmelighed at 2025-plan giver ulighed

Hjort får travlt, bemærket Qvortrup. Regeringen har nemligh sat sin deadline til medio november, da den satser på at lande næste års finanslov - som skal være færdigforhandlet i midten af november for at kunne nå at blive vedtaget i Folketinget inden nyt år - sammen med 2025-planen. Qvortrup tvivler på, at det vil lykkes, og
Claus Hjort Frederiksen har da også selv tidligere udtalt, at det er usikkert:

- Strengt taget er der ingen, der ved, om vi kommer i mål til november. Og så vil det her (2025-planen, red.) i givet fald være Venstres valgoplæg til den valgkamp, vi skal ud i.

Måling: Vælgere foretrækker rød blok før 2025-forhandlinger
Måling: Vælgere foretrækker rød blok før 2025-forhandlinger

Anders Samuelsen har gentagne gange fastslået, at han vælter regeringen, hvis Liberal Alliance ikke får sine fem procentpoint på topskatten inden nytår. De fastlåste positioner mellem DF og Liberal Alliance havde ikke bevæget sig en tomme efter forhandlingerne mandag eftermidda.

Hjort Frederiksen betonede at forhandlingerne fortsætter.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx