Af - 17/12-16 10:50

Din dåse-Cola indeholder kontroversiel kemiDin dåse-Cola indeholder kontroversiel kemi

En række kendte sodavandsmærker og læskedrikke – som Coca-cola, Faxe Kondi, Pepsi og Cocio – bruger på indersiden af deres dåser kemiske stoffer, som kan være hormonforstyrrende.

storybild

Indersiden af visse sodavandsdåser kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. (Billede: Stefan Wermuth)

Det viser en laboratorietest af 14 forskellige dåser, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har foretaget, skriver Søndagsavisen.

I syv af dåserne fandt testen bisphenol A og stoffet BADGE. Bisphenol A er på EU’s liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer og er blandt andet forbudt at bruge i materialer, som har kontakt med fødevarer til børn under tre år.

6 ting der sker med din krop, når du drikker sodavand
6 ting der sker med din krop, når du drikker sodavand

I seks dåser fandt testen udelukkende stoffet BADGE, som lige nu undersøges for, om det er hormonforstyrrende.

Stofferne er ikke forbudte, så længe de bruges i mængder under de fastsatte grænseværdier. Ingen af de testede dåser oversteg de værdier.

Alligevel er fundet ikke helt uproblematisk, mener Stine Müller, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- De er med i en gruppe af hormonforstyrrende stoffer, som kan være problematisk at blive udsat for. Det er ikke den enkelte sodavand, der er problematisk. Det er den samlede udsættelse for de her stoffer – blandt andet via dåsesodavand – der i det samlede hel gør det problematisk, siger hun til Søndagsavisen.

Øl og sodavand rammes af dobbelt op på afgifter
Øl og sodavand rammes af dobbelt op på afgifter

På DTU Fødevareinstituttet har seniorforsker Sofie Christiansen været med til at forske i effekterne af besphenol A. De tests viste, at det havde hormonforstyrrende effekter på rotter.

- Udsættelsen af selv lave doser af bisphenol A under udviklingen kan have skadelige effekter på hanners sædkvalitet, påvirke hunners hjerner og fedmeudvikling samt påvirke brystudviklingen i han- og hunafkom, siger Sofie Christiansen til Søndagsavisen.

Så meget vand skal du drikke
Så meget vand skal du drikke


Bryggeriforeningen, der blandt andet repræsenterer Carlsberg, sætter spørgsmålstegn ved testen og kritiserer den for ikke at undersøge, om stofferne migrerer over i drikkevarerne.

- Hvis den fundne mængde BPA blev overført til dåsens indhold, skal en person drikke 120 dåser sodavand for om dagen for at overskride den af Den Europæiske Fødevareautoritets anbefalede, acceptable grænseværdier, siger Per Steen Nielsen, kommunikationschef i Bryggeriforeningen, til Magasinet Forbrugerrådet Tænk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rasende megastjernes mand efter...
bt.dk
Topadvokat advarer efter særlig dom:...
bt.dk
Rygterne nåede præsidentens øre: Nu...
bt.dk
Her er de nye fleksrenter: Se om dit...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx