Af - 11/01-16 04:00

Flere unge får kræftdiagnoseFlere unge får kræftdiagnose

Antallet af unge, som får kræft, stiger. Blandt andet er hjernekræft steget næsten 300 procent de seneste 60 år. Forskerne ved ikke hvorfor.

storybild

I 2014 kunne man i forbindelse med en kampagne få tjekket sine modermærker uden henvisning. Her på Bispebjerg Hospital. (Billede: NORDCAN Association of the Nordic Cancer Registrie)

Antallet af kræfttilfælde blandt de 15- til 28-årige er mere end fordoblet gennem de seneste 60 år. I 1950’erne fik 200 unge i aldersgruppen kræft. I dag er de samme danske tal steget til mindst 500 årligt ifølge kræftdatabasen Nordcan.

Især modermærkekræft og kræft i hjernen er i stigning, men også de øvrige typiske ungdomskræftformer, testikelkræft og lymfekræft er mere end fordoblet, bekræfter seniorstatistiker i Kræftens Bekæmpelse, Gerda Engholm.

Røg skader kæledyr: Katte slikker nikotin ind i kroppen
Røg skader kæledyr: Katte slikker nikotin ind i kroppen

»Den mere end fordoblede risiko, som vi ser hos begge køn siden 1950’erne, er dog lidt større hos de unge kvinder end hos de unge mænd i aldersgruppen. Efter år 2000 er det især blandt andet modermærkekræft og kræft i hjerne og centralnervesystemet, hvor der sker store stigninger,« uddyber Engholm.

Udviklingen i antal kræfttilfælde blandt mænd og kvinder

Ifølge overlæge Hans Storm, Kræftens Bekæmpelse, er der endnu ingen, som ved noget sikkert om årsagen til udviklingen, men blandt mistankerne er livsstil, solskoldninger og i nogle tilfælde måske også en bedre diagnostik.

Ung kræftpatient: Jeg blev lagt på stue med en dement dame på 95 år
Ung kræftpatient: Jeg blev lagt på stue med en dement dame på 95 år

»Vi ved ikke, hvad stigningerne skyldes. Forskerne er i færd med at undersøge det, men indtil videre er vi på bar bund,« siger Hans Storm, som ikke mindst er bekymret over udviklingen i hjernekræft:

»Tredoblingen af unge af begge køn, som bliver ramt af hjernekræft kalder på undersøgelser. Også i lyset af, at nogle af de store stigninger især sker fra 1980’erne og så igen fra 2005.«

Studie: Kræftens Bekæmpelses HPV-kampagne er reklame for industrien
Studie: Kræftens Bekæmpelses HPV-kampagne er reklame for industrien

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx