Af Katrine Frederikke Wandrup - 06/11-17 06:30

Danskerne spiser over 16 kilo søde sager om året Danskerne spiser over 16 kilo søde sager om året

Danskerne guffer sig igennem enorme mængder slik og chokolade. I gennemsnit spiser hver dansker 16 kilo om året, men forbruget er temmelig ujævnt fordelt.

storybild

Arkivfoto.

Fredagsslikket er blevet til slik hele ugen. Kage på arbejdet, p-tærter i bilen og en 'voksenslikskål', når børnene er lagt i seng, løber op i otte kilo slik og otte kilo chokolade for hver dansker om året, konkluderer tv-vært og forbrugerekspert Anne Glad i sin nye bog 'Danskernes mad', hvor hun kortlægger befolkningens spisevaner baseret på de faktiske indkøb i supermarkederne.

»Tallet chokerer mig. Jeg var godt klar over, at danskerne spiser mange søde sager, men at vi er oppe i de mængder kommer bag på mig,« siger læge, forfatter og foredragsholder Søs Wollesen.

Det gennemsnitlige forbrug er ifølge Anne Glad meget ujævnt fordelt blandt danskerne og medregner kun det slik og chokolade, som er indkøbt i supermarkeder og ikke salget i kiosker og på tankstationer.

Søs Wollesen mener, at den enorme mængde slik og chokolade er en bombe under folkesundheden, som allerede er under pres. Mere end 1,5 millioner danskere har tendens til forhøjet blodsukker og frem mod 2030 vil omkring 430.000 danskere leve med type2-diabetes, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

»Vi er opdraget til at spise hele tiden. Det hører sig til, når vi skal noget, om det så er kage i mødregruppen, popcorn i biografen eller piskefløde hos mormor,« forklarer Søs Wollesen.

Søs Wollensen er klar i spyttet: Der skal en holdningsændring til og danskerne skal lære at være sammen i stedet for at være sammen over noget. En af måderne, vi når derhen, er ved at mærke efter.

»Har du lyst til kagen på jobbet eller endnu en lakrids? Hvis ikke, så lad være.«

Det er ikke kun slik og chokolade, danskerne spiser i store mængder.

Chips, popcorn, peanuts, pistacienødder og behandlede nødder (f.eks. chilinødder) spiste hver eneste dansker 4,816 kilo af i 2016.

Danskerne bruger næsten lige så mange penge på sodavand som på øl, nemlig 2,6 milliarder kroner.

Yndlingssodavandene er ifølge Carlsberg Coca-Cola, Faxe Kondi og Pepsi.

Kilde: Danskernes mad af Anne Glad

 

GUIDE: Så meget sukker bør du spise

Sukker er livsnødvendigt for dig og er i udgangspunktet ikke farligt. Det er først når mængderne bliver for store, at problemerne opstår.

Ernæringseksperter anbefaler ifølge Fødevarestyrelsen, at op til 10 procent af madens energi kan komme fra sukker. Men det betyder ikke, du kan guffe dig i slik, for der findes skjult sukker i f.eks. morgenmadsprodukter og drikkeyoghurt.

Børnehavebørn bør spise 30-40 gram sukker om dagen, mens det for skolebørn gælder 45-55 gram, 50-55 gram for en voksen kvinde og 55-70 gram for en voksen mand.

I en halvliters sodavand er der 50 gram sukker, så derfor overskrides den anbefalede sukkermængde meget nemt.

Læge, forfatter og foredragsholder Søs Wollesen understreger, at det høje forbrug af sukker og fed mad kan føre til forskellige kroniske sygdomme, blandt andet type2-diabetes.

Du kan med få udskiftninger skære ned på sukkeret. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du skifter sodavanden ud med postevand og spiser bær og frugt, for selvom det også indeholder sukker, er der masser af vitaminer og mineraler, som du ikke får fra slik.

Ifølge Fødevarestyrelsen kommer det meste sukker fra drikkevarer, slik, chokolade og kager, og derfor har de udarbejdet en liste over, hvor meget sukker der er i de populære produkter.

                                                      Sukkerindhold pr. 100 gram

SLIK

Lakrids                                          40-50

Chokolade                                   50-60

Bolsjer                                          80

Karameller                                   50

Vingummi                                    40

 

DRIKKE

Sodavand og Saftevand            10

 

KAGER OG IS

Kager                                            15-30

Is                                                    20

Kilde: Fødevarestyrelsen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansktoppens nye overraskende...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Frank og Jans far fik genial idé for...
bt.dk
Nibali snød sprinterne - dansker med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx