Af - 23/06-15 13:25

Pas på sultne flåter: De lurer overalt i græssetPas på sultne flåter: De lurer overalt i græsset

Den milde vinter har gjort levevilkårene for skovflåter gunstige, og lige nu er der bid i dem. Naturstyrelsens simple flåt-test viste mellem 50-100 flåter på et lille skovområde.

storybild

Et mindre billede af en klassisk dansk flåt kan ses længere nede i artiklen. (Billede: Wikimedia Commons - André Karwath)

Den milde vinter og det tidlige forår, vi oplevede i februar, har skabt gunstige leveforhold for skovflåten, og den lille blodsuger - som med et enkelt bid i værtste fald kan overføre dødelige sygdomme til mennesker - findes lige nu i titusindvis i den danske natur.

- Det er svært at sige, hvor mange der er, og om der er flere end sidste år, siger naturvejleder Jes Aagaard og understreger, at der ikke bliver lavet systematiske tællinger på området.

- Men der er rigtig mange lige nu, lyder det fra Jes Aagaard.

Sådan ser en typisk 'dansk' skovflåt ud:

I sidste uge lavede han en såkaldt 'flag test' (udtales på engelsk, red.), hvor man sætter et stykke hvidt stof – eksempelvis et viskestykke – på en pind og trækker det gennem det høje græs. På den måde kan man danne sig et nogenlunde overblik over, hvor mange flåter, der er i området.

Kakerlakkerne kribler i de danske hjem
Kakerlakkerne kribler i de danske hjem

- Vi kunne se, at der sad flåter i toppen på stort set alle græsstrå, og da vi tog stoffet op, sad der omkring 50-100 flåter på det, siger han og fortæller, at flåterne holder til under områder, hvor der er skygge fra træernes dække.

- Det er typisk herinde råvildtet kommer, som er de største bærere af flåterne, lyder det fra naturvejlederen.

Tjek selv for flåter
Har man et sommerhus eller et hus med have, er det ifølge Jes Aagaard en god idé at lave en 'flag test' for at finde ud af, hvor mange flåter, der lever i ens nærmiljø. Den lille blodsuger er nemlig ikke sådan at spøge med. Især ikke hvis man har et hus på Danmarks solskinsø.

- På Bornholm bærer flåterne den såkaldte TBE-virus, som overføres med det samme og giver risiko for hjernehindebetændelse, som i yderste konsekvens er dødelig. I Sverige og Østeuropa er der set eksempler på dette, siger Jes Aagaard og fortæller, at der i 2008 og 2009 ligeledes blev observeret to tilfælde af TBE-virus i Nordsjælland.

Danskere med kakerlakker i køkkenet må selv punge ud
Danskere med kakerlakker i køkkenet må selv punge ud

Kæmpe-hvepse hærger: Slår 28 ihjel
Kæmpe-hvepse hærger: Slår 28 ihjel

- Begge tilfælde blev registreret i Tokkekøb Hegn på et område af 100 x 100 meter, og man ved ikke, om det er en hund, der har haft en inficeret flåt med hjem fra enten Bornholm eller Sverige, men der er aldrig set tilfælde på de kanter siden, siger Jes Aagaard.

Tag bid alvorligt
Den mest hyppige virus - som flåten overfører til mennesker - er Borelia. Borrelia-bakterien får den typisk fra mus, hvoraf 20 procent ifølge Jes Aagaard er inficeret med Borelia. Derfor skal man være opmærksom, hvis man bliver bidt af en flåt.

- Hvis man opdager det, og når at fjerne den inden for de første 24 timer, er der ringe sandsynlighed for at blive smittet med Borelia. Hvis man ikke når at opdage den, skal man være opmærksom på den røde ring, der vokser omkring bidestedet, siger han og understreger, at ringen ikke må vokse sig større end en femkrone, som ses på billedet herunder.

- Dog er det meget individuelt, hvordan folk reagerer, og ikke alle oplever, at de får en rød ring ved smitte, siger Jes Aagaard, som mener, at et fiktivt tal på hvor mange danskere, der reelt bliver smittet med Borelia hvert år ligger på omkring 100.000.

- Mange får en smitte uden at vide det, og de oplever det måske som en influenza-lignende sygdom i løbet af nogle dage, inden det går i sig selv, siger han og fortæller, at omkring 5.000 hvert år bliver behandlet for Borelia.

I videoen herunder fra Region Hovedstaden kan du se, hvordan man fjerner en skovflåt.

Hver dag får danskere besøg af rotter i toilettet
Hver dag får danskere besøg af rotter i toilettet

Rotter i toilettet efterlader giftig tis på brættet
Rotter i toilettet efterlader giftig tis på brættet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stjerneadvokat om udvikling i Kim...
bt.dk
Kæmpe brøler: Billeder af Kim Walls...
bt.dk
Vidne i retten: Sådan opførte Peter...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx