Af - 21/02-14 09:01; Opdateret: 21/02-14 10:01

Unges opråb: Vend druklegen til noget positivtUnges opråb: Vend druklegen til noget positivt

Bund en øl eller gør en god gerning: Det er en overvejelse, flere danske unge står med i disse dage.

storybild

Nanna Jensen og Daniel Randskov deltager i fænomenet RAKnomination, der handler om at gøre gode gerninger mod fremmede. (Billede: Privat)

Neknomination og RAKnomination. De to lyder ens, men der er en verden til forskel.

I onsdags skrev vi om en gruppe internationale studerende, der opfordrede folk til at gøre gode gerninger.

Nu gør flere danske unge det samme – uafhængigt af hinanden. De skifter druklegen Neknomination ud med dens velgørende modsætning: RAKnomination.

- Da jeg blev nomineret i druklegen, googlede jeg konceptet og så, at flere unge i udlandet var døde af den. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, om man kunne gøre noget mere brugbart end at sidde og filme sig selv drikke alkohol. Derfor besluttede jeg mig for at lave en video, hvor jeg gav fremmede mennesker komplimenter, fortæller 26-årige Mette Maagensen.

I dag ligger hendes video, 'Flere komplimenter i hverdagen', til frit skue på internettet.

Mens hun filmede, fik hun mange undrende blikke. Men de blev hurtigt skiftet ud med smil.

- Det var især svært med folk, der så sure ud. Men måske er det mest dem, der har brug for, at man viser overskud. For ens dag, bliver meget bedre, når man efterlader en fremmed person med et smil på læben, forklarer hun.

Lad os stå sammen
23-årige Daniel Randskov var ikke i tvivl, da han modtog sin nominering til druklegen. Han ville hellere bruge sin tid på at hjælpe andre.

- Jeg havde læst om de mange ulykker og dødsfald, druklegen havde resulteret i i udlandet. På grund af dem har trenden selvfølgelig spredt sig endnu mere, fordi de er blevet nævnt i medierne. Jeg synes, det ville være synd, hvis de her unge døde for ingenting, hvis man kan sige det sådan. Hvis os unge står sammen nu og vender druklegen til i stedet at handle om at hjælpe andre, så er der da kommet noget godt ud af den, forklarer han.

I hans RAKnomination-video valgte han at donere penge til velgørenhed. Han pointerer dog, at den gode gerning ikke behøves at involvere økonomi.

Daniel og Mette havde begge læst metroxpress' artikel om sydafrikanske Brent Lindeque, der i stedet for at involvere sig i druklegen gav mad til en hjemløs.

- Han inspirerede mig til, at man faktisk kan vende det til noget positivt. Jeg tænkte 'det er da dejligt, at der er nogle, der gør noget aktivt', siger Daniel.

Det handler ikke om alkohol
- Der er i dag mange, der bukker under for gruppepres. De unge kører hinanden op, og man vil helst ikke ses som svag eller anderledes. Jeg synes, det er en fjollet ting at bunde en øl. Hvad får man ud af det?, spørger Mette.

Daniel mener også, at især gruppepres er årsagen til, druklegen er blevet en trend på verdensplan. Selvom han har valgt at gøre en god gerning i stedet, slutter han sin video af med at tage en tår øl.

- Det var for at vise, at du sagtens kan nyde en øl efter at have gjort en god gerning. Så smager den også bedre, konkluderer han.

Vend trenden
Gennem videoerne forsøger de unge at sende et budskab om, at danskerne bør involvere sig og gøre gode gerninger for andre.

Nanna Jensen, en 25-årig RAKnomination-deltager, der delte blomster ud på gaden, håber, at konceptet spreder sig.

- Jeg synes, det kunne være fedt, hvis flere involverer sig. Det er trods alt mere positivt end at bunde en øl. Det er selvfølgelig begrænset, hvad vi kan gøre, men jeg håber, at nogle tager videoerne til sig. Og tænk, hvis hele trenden kan blive vendt, funderer hun.

Mette Maagensen understreger, at det ikke handler om, hvorvidt man involverer sig ved at lægge en video op. Hvis bare man gør en god gerning, vil man forstå det tilfredsstillende i at gøre noget for andre. Derfor håber hun, at det vil smitte af på danskernes hverdag.

- Jeg håber på at have fået folk til at tænke over det, for eksempel når de står på bussen om morgenen. Det kan være ved lige at hilse på buschaufføren eller smile til personen, der sætter sig på sædet ved siden af dig. Det ved jeg selvfølgelig ikke, om det gør. Men det er et forsøg værd, siger hun.


25-årige Nanna Jensen delte blomster ud på gaden.



Metroxpress-læser Michael Kildegaard brugte også sin Neknomination-nominering på at skabe glæde blandt andre.

LÆS OGSÅ: Dødsensfarlig drukleg er nået til Danmark

LÆS OGSÅ: Overraskende tvist: Han ændrede farlig drukleg

LÆS OGSÅ: Unge protesterer mod dødelig drukleg

LÆS OGSÅ: Alexander overrasker fremmede på gaden med blomster

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Et af landets dyreste huse: Jensens...
bt.dk
Tine Aurvig-Huggenberger taler ud om...
bt.dk
Så du ham? Verdensstjerne rendte...
bt.dk
Den svenske kongefamilie hylder...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx