Af Benjamin Krogh - 02/10-15 17:07

Politi har løjet for Folketinget i tre årPoliti har løjet for Folketinget i tre år

Det er en alvorlig sag, siger Søren Pind om Tibet-sagen. Kommission skal undersøge, om andre myndigheder bad politiet om at hindre tibetanske flag.

storybild

(Billede: Polfoto)

Den ene justitsminister efter den anden har siden 2012 givet Folketinget oplysninger om tibetanske flag og politiet.

Først var det Morten Bødskov. Så kom turen til Karen Hækkerup og derefter Mette Frederiksen. Og så sent som 18. september har Søren Pind underskrevet en orientering til Folketingets retsudvalg.

Hver gang har melodien været den samme. Københavns Politi havde skam ikke udstedt nogen generel instruks om, at borgere skulle hindres i at vifte med Tibets flag, når prominente kinesiske ledere kom på besøg.

Politiet vil ikke kommentere påstand om løgn i Tibet-sag
Politiet vil ikke kommentere påstand om løgn i Tibet-sag

Men det har været falske toner, fastslog Søren Pind fredag.

- Forløbet har resulteret i, at Folketinget igennem længere tid er blevet bibragt oplysninger, som nu ser ud til at være urigtige, sagde ministeren.

Konklusionen skyldes en pludselig opdagelse i Københavns Politi. Her opdagede man forleden en såkaldt operationsbefaling om, hvordan besøget af Hu Jintao skulle tackles i juni 2012.

Betjentene skal sikre, at "evt. demonstranter ikke kan ses fra eskorten," lyder det. Og de samme borgere skal "ej heller" have mulighed for at "bringe sig i en position, som er synlig".

Ung soldat gør noget fuldstændigt rørende for sin hustru inden han rejser
Ung soldat gør noget fuldstændigt rørende for sin hustru inden han rejser

Med andre ord et papir, der modsiger den hidtidige officielle forklaring.

- Det er en alvorlig sag, sagde Søren Pind flere gange på et pressemøde. Her annoncerede han, at der skal nedsættes en undersøgelseskommission. Den skal ikke bare se på politiets vildledning af Justitsministeriet og Folketinget. Også indgrebene mod borgernes "grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder" skal undersøges.

Misinformationen er også Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, så småt gået i gang med at undersøge. Politidirektør Thorkild Fogde har anmeldt sine egne medarbejdere. Mistanken er embedsmisbrug og tjenesteforsømmelse.

- Jeg forestiller mig, at der kan blive tale om mange afhøringer, men nærmere kan jeg ikke komme det, sagde direktør Kirsten Dyrman i DUP fredag.

Førnævnte politidirektør hævdede så sent som 11. september, at der ikke var nogen overordnet ordre om indgreb. Men formuleringen var ulden i forhold til tidligere kategoriske udtalelser. Fogde skrev, at "der fortsat ikke er fremkommet oplysninger om" mere generelle instrukser. Men forleden dukkede befalingen altså op i Politigårdens gemmer.

Regeringen afviser at modtage Dalai Lama
Regeringen afviser at modtage Dalai Lama

Hvilke konsekvenser forløbet vil få, er svært at sige. Søren Pind har fortsat generel tillid til ordensmagten, sagde han. Muligvis har nogle af borgerne det på en anden måde.

- Jeg er godt klar over, at det kan betyde noget for befolkningens bedømmelse af politiet, siger politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

Kommissionen skal stables på benene, fordi andre myndigheder end politiet kan have været involveret i beslutningen om at give køb på ytringsfriheden af hensyn til de kinesiske følelser. DUP kan kun undersøge politiet. Pilen peger mod Statsministeriet og Udenrigsministeriet. Den mistanke har blandt andre Folketingets formand.

- Oprigtigt tror jeg, at politiet bare har pareret ordre. Fra hvem ordren er kommet, kan jeg ikke udtale mig om, for det er jo det, som kommissionen nu skal undersøge, lyder det fra Pia Kjærsgaard.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Pia K: Sandheden om Tibet-sag skal frem

LÆS OGSÅ: Her er politiets hemmelige instruks i Tibetsagen

LÆS OGSÅ: Betjente fik ordre til at fjerne demonstranter i Tibet-sag

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Derfor var Kim Walls forældre ikke...
bt.dk
Tiltalt for kokainkørsel: Medinas...
bt.dk
To unge fra bandemiljøet får 13 års...
bt.dk
Carøe til 'Gamle' Hansens bisættelse:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx