Af Simone Augusta Lundt - 23/11-17 22:49

Halvdelen af grøntsager og frugt har spor af sprøjtegiftHalvdelen af grøntsager og frugt har spor af sprøjtegift

Det viser ny undersøgelse fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstitut.

storybild

Arkivfoto. (Billede: Jens Nørgaard Larsen)

Når du spiser et æble, en agurk eller en gulerod, er det ikke kun vitaminer og mineraler, du mæsker dig i. 69 procent af frugt og 43 procent af grøntsager indeholder rester fra sprøjtegift, viser en ny undersøgelse lavet af Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstitut.

Modsat er der ingen rester af sprøjtegifter på tilsvarende økologiske varer fra Danmark og udlandet.

»Vi synes ikke, det er godt, at der er produkter, som indeholder giftrester. Der skulle slet ikke være nogle giftrester i. Hvis man som forbruger er bekymret for, at man risikerer skader af pesticidrester, så kan man undgå det ved at handle økologisk,« siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Sidste undersøgelse for 2015 viste, at 67 procent frugt og 39 procent grøntsager havde rester af pesticider. Dermed er problemet ikke blevet mindre.

»Generelt set kan du mindske dit indtag af pesticider ved at købe danske fødevarer, hvor det er muligt. Så kan du, hvis du vil helt undgå det, købe økologisk. Grænseværdierne for pesticidrester bliver fastsat, så de er sundhedsmæssige acceptable. Alt andet lige er det bedst at indtage så få pesticidrester som muligt, men der er ikke nogen sundhedsmæssig risiko ved at indtage fødevarer, der indeholder pesticidrester i de mængder, vi finder i danske fødevarer,« siger Bodil Hamborg Jensen, Seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstitut.

Det lovlige niveau af pesticider i vores mad, gør dig ikke syg, mener DTU's Fødevareinstitut, men det er formanden for Økologisk Landsforening uenig i.

»Det er myndighedernes synsvinkel. Vi bliver massivt påvirket af mange kemikalier på samme tid, og det kan forskningen og myndighederne ikke give svar på. Hvis du køber økologisk, slipper du for at blive udsat for det problem,« siger Per Kølster.

Byt 10 varer ud med ØKO og slip for 75 procent af sprøjtegifte

  • Æbler
  • Hvedemel
  • Tomater
  • Pærer
  • Rødvin
  • Vindruer
  • Salat
  • Kartofler
  • Agurker
  • Jordbær
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.

Kan du vaske og skrælle maden fri for pesticider?20-50 procent af pesticiderne forsvinder, når du vasker frugt og grønt.Op til 90 procent af pesticider forsvinder, når du skræller din melon, ananas, banan og citrusfrugt.Kilde: DTU

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk festival storhyldes i udlandet:...
bt.dk
Træt af knallertkørsel: Mand skyder...
bt.dk
Alvorligt færdselsuheld: Flere...
bt.dk
Linse er klar med et helt nyt program...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx