Af Ritzau - 09/11-16 17:55

Ny aftale giver dansk militær lettere adgang til nabolandeNy aftale giver dansk militær lettere adgang til nabolande

Forsvarsministeren har indgået en aftale, der skal knytte tættere forsvarsbånd i Norden.

storybild

Det danske militær får lettere adgang til Norge, Sverige, Finland og Island. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Det bliver i fremtiden lettere for det danske militær at få adgang til de andre nordiske landes sø- og landterritorier. Og det samme gælder den anden vej rundt.

Det er resultatet af en aftale, som forsvarsminister Peter Christensen (V) har indgået onsdag med sine kolleger i Norge, Sverige, Finland og Island.

- Med aftalen i dag knytter vi endnu tættere forsvarsbånd i Norden. Vi baner vejen for en fleksibel og effektiv udnyttelse af vores nære nordiske naboskab, og samtidig skaber vi et vigtigt grundlag for en styrket sikkerhed i regionen.

- Aftalen gør det blandt andet nemmere at agere i Østersøregionen, herunder i forhold til at kontrollere russiske fly, siger Peter Christensen i en pressemeddelelse.

Aftalen skal under navnet "Easy Access" styrke sikkerheden i østersøregionen, ved at landenes militære enheder får lettere adgang til nabolandene. Det gælder også ved eksempelvis træning og øvelser.

Det vil eksempelvis blive muligt for det danske afvisningsberedskab at krydse de andre landes territorie for at afvise fremmede fly, der er på vej mod dansk luftrum.

Aftalen faldt på plads, efter at 12 lande onsdag var samlet på Frederiksberg Slot for at drøfte det nordiske forsvarssamarbejde og den sikkerhedspolitiske situation.

Her blev det blandt andet fremhævet, at et tæt forhold til USA stadig er vigtigt af sikkerhedspolitiske årsager efter præsidentvalget.

Møderne er afslutningen på det etårige danske formandskab for det nordiske forsvarssamarbejde, Nordefco.

Aftalen er ifølge Forsvarsministeriet inspireret af en lignende aftale mellem Danmark og Sverige fra januar i år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Samuelsen ser ingen anledning til at...
bt.dk
Bendtners mange svar: Om VM-pladsen,...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Blot uger før sin død: Stephen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx