Af Henrik Qvortrup - 24/08-15 13:21; Opdateret: 24/08-15 14:09

Q: Mette F gør Tulle til martyrQ: Mette F gør Tulle til martyr

Socialdemokraternes formand afviser fuldstændig at lave politik med Dansk Folkeparti. Risikabel strategi, mener Qvortrup.

storybild

For at par år siden blev Pia Kjærsgaard spurgt, om det nu også var en naturlov, at Dansk Folkeparti altid ville pege på en borgerlig statsminister. Kunne man ikke, lød spørgsmålet, forestille sig DF støtte en socialdemokratisk statsminister?

Pia Kjærsgaards svar var bemærkelsesværdigt. Hun slog fast, at så længe Helle Thorning-Schmidt var i spidsen for Socialdemokraterne, ville DF’erne ikke flytte sig. Men den dag, en ny formand tog over efter Thorning, var det en helt anden sag. Da ville alt stå åbent.

Hvis Mette Frederiksen kortvarigt lod så friste af denne åbenlyse tilnærmelse, må vi i dag konstatere, at hun i sidste ende modstod fristelsen. For efter Mette Frederiksens seneste udmelding om DF, er der mildest talt ikke basis for, at Frederiksen nogensinde kan komme til magten med hjælp fra DF. De seneste par dage har hun i dén grad talt sig væk fra Kristian Thulesen Dahl.

Dagens Q: Dronningen skal give Helle det sidste puf
Dagens Q: Dronningen skal give Helle det sidste puf

Efter stort set ikke at have markeret sig de seneste par måneder har Frederiksen op til det igangværende socialdemokratiske sommergruppemøde i Silkeborg netop slået fast, at det ikke kan komme på tale at indgå aftaler med Dansk Folkeparti, uden at de også omfatter Venstre. Logikken fra den nybagte socialdemokratiske formand går på, at DF må tage konsekvensen af, at partiet har hjulpet Løkke til magten. Det er ikke rimeligt – lyder Frederiksens ræsonnement – at Kristians Thulesen Dahl så i andre sammenhænge kan få lov at profilere sig som et socialt ansvarligt parti.

Mette Frederiksens logik er klassisk Christiansborg-tænkning. Her vejer det tungt at fremstå ”ansvarlig” – hvad det så end er. Og signalet fra Frederiksen er, at hun ikke vil jage hurtige politiske point ved i udvalgte sager at genere regeringen i samarbejde med den Kristian Thulesen Dahl, der jo ubestrideligt bragte den til magten.

Q: Ny måling er dramatisk nedtur for Løkke
Q: Ny måling er dramatisk nedtur for Løkke

Sådan tænker politikere. Det store ubesvarede spørgsmål er imidlertid, om vælgerne helt forstår logikken. Sagen er jo, at der på en lang række områder rent faktisk kan skabes flertal uden om regeringen, hvis Socialdemokraterne går sammen med Dansk Folkeparti. Det gælder ikke mindst på det sociale område, hele dagpengespørgsmålet samt i spørgsmålet om kommunernes økonomi. Og vil en nybagt socialdemokratisk formand kunne trænge igennem til sine vælgere med argumentet om, at flertal, der kan trække politikken i en ikke-borgerlig retning, slet ikke skal udnyttes, blot fordi hun ikke vil give Dansk Folkeparti den fjer i hatten at fremstå socialt ansvarlig?

Det er nok tvivlsomt. Og allerede i dag har vi jo også kunnet høre såvel Enhedslisten som SF skarpt kritisere Frederiksens udmelding. Vel var SF’s stunt i valgkampen med at alliere sig med Dansk Folkeparti i dagpengespørgsmålet ikke super smart, fordi det blåstemplede DF’erne i en for dem vanskelig sag – men ligefrem helt at udelukke at bruge DF’s mandater virker voldsomt.

Q: Elbæk læner sig op ad sensationen
Q: Elbæk læner sig op ad sensationen

Det er forståeligt, at Mette Frederiksen gerne vil stække Kristian Thulesen Dahl. Det er jo dybest set ham – og ikke Lars Løkke Rasmussen – der er årsagen til, at vi ikke længere har en socialdemokratisk ledet regering. Hvis ikke Dansk Folkeparti havde fået et så fejende flot valgresultat, ville nationens statsminister fortsat være Helle Thorning-Schmidt. Og skal Mette Frederiksen have en chance for en gang at komme til fadet, så er er hun nødt til at trække vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti.

Men, men: Spørgsmålet er, om ikke Mette Frederiksen nu udstyrer Thulesen Dahl med et politisk martyrium, som han dygtigt vil vide at udnytte - et martyrium som manden, der så hjertens gerne vil lave politik til gavn for almindelige mennesker, men blot ikke må, fordi et politisk establishment har rottet sig sammen om at holde ham udenfor.

Den kamp om fortællingen kan Mette Frederiksen meget vel gå hen og tabe. Og det kan blive dyrt.

LÆS OGSÅ: Dagens Q: Opsang fra politichef er en lussing til Løkke

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx