28/08-17 12:26; Opdateret: 28/08-17 17:49

Mejetærsker stopper museumstyve på flugt med vikingefundMejetærsker stopper museumstyve på flugt med vikingefund

Borgcenter ved Gåsetårnet, der udstiller fund fra vikingetiden, har haft indbrud. To mænd er fængslet.

storybild

Vordingborg. Det var indirekte en meget bred mejetærsker, som stoppede og afslørede to mænd, der mistænkes for at have stjålet ting fra vikingetiden fra et museum i Vordingborg.

Mændene blev anholdt natten til mandag nær Storstrømsbroen, som mændene forsøgte at flygte ad med byttet fra et indbrud i Danmarks Borgcenter, oplyser politiet.

I en bil ønskede mændene at køre uden om den store mejetærsker, der skulle over broen. Den fyldte begge vejbaner, og mændene kunne derfor ikke komme forbi.

En mand steg ud af bilen og kravlede ud på ydersiden af broen, oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Det så lidt underligt ud, og der blev derfor sendt flere patruljer til broen, skriver politiet på Facebook.

Begge mænd, der er henholdsvis 32 og 25 år og fra København, blev snart efter anholdt, og gode overvågningsbilleder fra Danmarks Borgcenter knyttede dem til kuppet.

Under broen fandt betjente en rygsæk med de stjålne genstande.

Begge de anholdte blev mandag eftermiddag stillet for en dommer i Retten i Nykøbing Falster. Her blev de varetægtsfængslet i 15 dage, oplyser vicepolitiinspektør Peter Damgaard, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Mændene er sigtet for at være brudt ind på museet og have stjålet udstillingsgenstande, men det er sparsomt med oplysninger om sagen, da grundlovsforhøret med dem foregik for lukkede døre.

Imidlertid kærede de ikke kendelsen om varetægtsfængsling.

Overvågningen viser, at mændene målrettet gik efter én montre. På under et minut var de ude af bygningen igen, fortæller Danmarks Borgcenter.

Her fjernede de blandt andet en kopi af et guldsmykke med 16 dele, som museet har lånt af Stralsund Museum i Tyskland.

De tog også seks af de ni unikke presforme til guldsmykkerne, som er udlånt af Vikingemuseum Haithabu. De er mere end 1000 år gamle og viser, at smykket er fremstillet i Hedeby, oplyser museet.

- Som museum gør vi vores yderste for at sikre genstande mod tyveri og skade, siger direktør Keld Møller Hansen i en pressemeddelelse.

- Tyvene har flået en svær ståldør fra hinanden for at komme ind. Så jeg er trods alt glad for, at vores øvrige sikkerhedssystemer har fungeret, så vi hurtigt kan få opklaret sagen sammen med politiet, siger direktøren.

På grund af tyveriet holdt museet lukket mandag, mens der blev arbejdet på at reparere skaderne og på at skærpe sikkerheden yderligere. Udstillingen ventes at være åben igen fra tirsdag.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Prins Henriks nevø afslører private...
bt.dk
Røde Kors med nødråb: 'Situationen er...
bt.dk
Christian Kjær om det svære farvel...
bt.dk
Fona-ejer trak millioner ud inden...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx