Af - 29/06-16 12:02

Tager du p-piller? Sådan påvirker de din sexlystTager du p-piller? Sådan påvirker de din sexlyst

P-piller er fantastiske, fordi du kan nyde sex uden at bekymre dig om at blive gravid, men ironisk nok kan pillen faktisk være skyld i, at du pludselig får mindre lyst til sex

storybild

(Billede: Brian Bergmann)

Har du nogensinde tænkt over, at dine p-piller kan påvirke din sex-lyst? Måske ikke, men nedsat sex-lyst er faktisk en kendt bivirkning ved p-piller.

Men hvordan ved du så, om du er en af de kvinder, der er ramt, og hvad gør du, hvis du er? Vi har allieret os med videnskaben for at give dig svaret.

Videnskaben bag

Ser man på forskningen, får nogle kvinder en nedsat lyst til sex, nogle får en forhøjet lyst og nogle har præcis den samme lyst.

Flere forskellige studier har forsøgt at kortlægge problemet, men er nået frem til forskellige resultater.

Heldigvis findes der et studie, der har samlet alle de andre studier og sammenlignet de forskellige resultater. Her finder man, at størstedelen af de kvinder, der får p-piller ikke oplever, at pillerne påvirker deres lyst.

22 procent får faktisk MERE lyst af deres p-piller, men 15 procent oplever, at de får mindre lyst.

Det svarer til 53.000 p-pille-brugere i Danmark.

Du kan læse mere om studiet her.

Men hvorfor?

Teorien er, at det skyldes, dine p-piller påvirker niveauet af testosteron i din krop.

Når kvinder tager p-piller, dæmpes æggestokkenes hormonproduktion og dermed også kvinders produktion af testosteron, som kædes sammen med sexlyst.

Samtidig øger p-piller seksualhormonbindende globulin (SHBG), der binder testosteron, så mindre af det cirkulerer rundt i kroppen. Et studie fra 2006 publiceret i Journal of Sexual Medicine, viste, at p-pille-brugere har fire gange så meget SHBG i kroppen sammenlignet med kvinder, der ikke tager p-piller.

P-piller kan altså påvirke dine niveauer af testosteron i kroppen, der kan have betydning for dit sex-drive.

En anden årsag til, at P-piller kan nedsætte sexlysten, skyldes, at den kan påvirke, hvor våd du bliver.

“Helt konkret kan slimhinderne blive påvirket af hormonerne i pillen, og det kan medføre ubehag ved sex. Det betyder ikke, at det gør ondt hele tiden, men mange oplever, det gør ondt lige når deres partner trænger ind i dem, og at det svier bagefter. Det i sig selv kan betyde, at man begynder at spænde, det kan medføre flere smerter, det bliver sværere at få orgasme, man bliver mindre tændt og får mindre lyst”, siger jordemoder, specialist i sexologisk rådgivning og leder af Ungemodtagelsen i Halsnæs, Gabriela Rehfeld.

Hvad gør du?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at der kan være mange årsager til, at du ikke har så meget lyst til sex, og det er overhovedet ikke sikkert, dine p-piller har noget som helst med det at gøre.

Derfor er det også vigtigt, at du ikke bare dropper dine p-piller!

Få en tid hos din læge, hvis du synes, du har problemer med sexlysten.

Løsningen kan nemlig bare være, at du skal skifte til et andet mærke p-piller eller en anden præventionsform, fortæller ledende overlæge ved Hvidovre Hospital, Charlotte Wilken-Jensen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx