Af /ritzau/FOKUS - 20/04-16 11:49

I tvivl om gaven? Så meget skal du give konfirmandenI tvivl om gaven? Så meget skal du give konfirmanden

Knopperne på træerne springer ud, og det samme gør de nyslåede konfirmander. Læs her, hvordan du bedst forkæler konfirmanden.

Bildstrecke im Grossformat »

Konfirmationsgaver før og nu.

Når genboens datter eller din gamle studiekammerats søn skal konfirmeres, kan det være svært at lure, hvad de unge voksne skal have for at markere deres vedkendelse af den kristne tro.

Nogle af de betænkelige unge voksne har skrevet en omfattende ønskeliste, hvor der er gaver til både tårnhøje og mere rimelige pengebeløb.

Men hvad gør du, hvis du ved, at gaven er købt af andre, eller teenageren blot har ønsket sig kolde kontanter? Heldigvis er der en praksis, du kan følge, siger takt-og-tone-ekspert Inge Correll.

- Det er en gammel tommelfingerregel, at man betaler kuvertens pris, siger hun.

Skal du have en kæreste med til konfirmationen, skal du dog ikke bekymre dig om, at det bliver dobbelt så dyrt. Én enkelt kuverts pris svarer nemlig til den værdi, som et par giver i gave, vurderer Inge Corell.

Det er helt rimeligt, at enlige gæster giver for et lidt mindre beløb.

Den traditionelle konfirmationsfest er efterhånden så stor og dyr, at den nærmest ligner et bryllup. Hovedpersonen er i sit stiveste puds, festen afholdes i eventyrlige omgivelser, og de mange retter mad er absolut overdådig.

Kuvertprisen kan pludselig lænse din pengepung, særligt hvis flere af dine venners unger træder ind i de voksnes rækker dette forår.

Hvad ønsker de unge sig til konfirmation? Se den vilde udvikling
Hvad ønsker de unge sig til konfirmation? Se den vilde udvikling

Forfatter og foredragsholder i takt og tone Gitte Hornshøj vedkender sig også tommelfingerreglen om kuvertprisen, men er bevidst om denne tendens:

- Hvis festen er på et slot, kan kuvertprisen pludselig være meget høj. Der hersker ikke en gylden regel, men jeg vil mene, at man kan give for 3-500 kroner, siger hun.

Man skal dog helst ikke spekulere over, hvad der kan stille den unge teenagers grådige begær nu og her, mener Inge Correll.

I stedet bør man give konfirmanden en gave, der holder livet ud, og som de sætter pris på, når de er voksne.

- Den bedste gave er det, konfirmanden er glad for om mange år. Noget, der minder om anledningen og om de mennesker, der har givet en gaven, siger hun.

Selv om konfirmanden altså ikke lige nu vil forstå værdien af sølvlysestager eller manchetknapper, kan det være det, den fremtidige voksne først vil redde ud af huset i tilfælde af brand.

Sådan finder du på en god gave til konfirmanden:

- Har konfirmanden en særlig interesse? Slå dig eventuelt sammen med andre om en tennisketsjer, skibriller eller lignende.

Konfirmation i skolen splitter land og by
Konfirmation i skolen splitter land og by

- Er der noget, du gerne vil opleve med konfirmanden? Giv en rejse eller en aktivitet: Faldskærmsudspring, gokartkørsel eller lignende.

- Har du et særligt arvestykke, som du gerne vil give videre? Selv om teenageren måske ikke forstår værdien af oldefars lommeur nu, vil de holde det mest kært om mange årtier.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Ballade internt i regeringen: Var det...
bt.dk
Kvinde fik 60.000 kroner for at stige...
bt.dk
Uhyggeligt gidseldrama i Frankrig: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx