Af Jeppe Pedersen - 15/10-17 22:23

Historisk slotskro lukker og rives ned: Årsagen får de lokale til at raseHistorisk slotskro lukker og rives ned: Årsagen får de lokale til at rase

Nu vil man bygge en anden ting, hvor restauranten ligger i dag.

storybild

Kalø Slotsruin ved Rønde på Mols. Det er Danmarks bedst bevarede middelalderborg, grundlagt af Erik Menved i 1300-tallet, og idag et yndet udflugtsmål. Nu kan man fra en ny trappe komme op til 3 "balkoner" i tårnet hvorfra udsigten kan nydes. Projektet er udført af Realdania og Naturstyrelsen. Her et glimt fra den nye attraktion. (Billede: Henning Bagger)

Den legendariske kro Kalø Slotskro lukker ned efter 50 år. Det skaber vrede blandt de lokale.

Det skriver TV 2 Østjylland.

Slotskroen skal fjernes, da den er hæmmende for turismen i Mols Bjerge, der bliver besøgt af over 300.000 hvert år. Det fortæller Erling Post, der er formand for nationalpark Mols Bjerge.

Ifølge formanden skygger kroen for udsigten til den smukke slotsruin og skjuler tilmed strandhuset. Derudover er kroen kun åben i sommerperioden, da den ikke er isoleret.

Slotskroen skal erstattes af et velkomstcenter, der umiddelbart giver mere plads til naturen. Centeret skal samtidig hjælpe og vejlede de mange turister, der besøger Mols Bjerge og slotsruinen, og så kan der sagtens bygges en restaurant, der erstatter måltidet fra Kalø Slotskro, mener han.

Og man kunne ikke bare bygge velkomstcenteret ved siden af.

»Det er kun naturligt, at vi placerer velkomstcentret dér, hvor folk er. Desuden findes der ikke noget sted, hvor vi har samme mulighed for at inspirere og vejlede lokale samt turister i dag,« siger han til TV 2 Østjylland.

Velkomstcenteret vil koste omkring 45 millioner kroner ifølge Erling Post.

Vrede blandt de lokale

Selve nedrivningen af den gamle kro og opførelsen af det nye center har skabt en stor vrede blandt de lokale borgere.

Én af dem er Linda Hallengreen Toft Mikkelsen, der har startet underskriftindsamlingen: Skal Kalø Slotskro rives ned??? Vi siger nej!!!

Her har hun indtil videre samlet over 5.000 underskrifter, og planen er at overrække de mange underskrifter til borgmesteren, når planen om det nye center skal gennemføres, fortæller hun TV 2 Østjylland.

Erling Post betvivler underskrifterne og mener ikke, at de er repræsentative for hele befolkningen, men det har Linda Hallengreen Toft Mikkelsen kun hovedrysten til overs for.

»Erling Post mener, at den menige borger er blevet hørt, fordi der er borgerforeninger, der sidder med i nationalparkens bestyrelse, men jeg mener ikke, at én person fra en forening kan repræsentere alle borgere. Jeg synes, det er nedgørende over for dem, der har skrevet under, at Erling konkluderer, at de ikke ved, hvad de skriver under på,« siger hun til TV 2 Østjylland og fortæller, at hun ikke tror, at centret vil få flere turister til parken.

Hun peger på, at der slet ikke er brug for et nyt velkomstcenter, da hun er overbevist om, at turister i disse tider bruger nettet til at finde de informationer, de har brug for. Hun påpeger, at der er andre områder i Danmark, hvor man heller ikke har velkomstcentre, for eksempel ved Grenen i Skagen.

'Vi elsker kroen'

TV 2 Østjylland har også spurgt flere borgere, der er utilfredse.

Blandt andre Anna Andersen, der er social- og sundhedshjælper i Brædstrup.

»Vi elsker kroen. Den skal ikke rives ned. Hvorfor skal man rive sådan et charmerende hus ned? Det nye velkomstcenter er alt for lyst og stort. Det er slet ikke ligeså hyggeligt,« siger hun.

Nationalpark Mols Bjerge satser på, at det første spadestik tages i løbet af år 2019 eller 2020.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bill Cosby dømt for sexovergreb: 'Jeg...
bt.dk
Nyt forslag fra DF: Det er logik for...
bt.dk
Boligsælgere kræver mere: De...
bt.dk
FCM-træner med hård kritik: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx