Af - 03/09-14 10:08; Opdateret: 03/09-14 10:23

Danske studerendes kollegieværelser er rene brandfælderDanske studerendes kollegieværelser er rene brandfælder

Livsfarlige el-installationer og fulde og risikovillige unge gør kollegieværelser og ungdomsboliger til brandfælder. Sikkerhedsstyrelsen slår alarm efter endnu en dødsbrand.

storybild

(Billede: Sik.dk)

En række unge er de seneste år omkommet i brande i ungdomsboliger og på kollegieværelser, og Sikkerhedsstyrelsen advarer særligt mod nogle vildt farlige minikøkkener i de unges boliger.

Det sker efter endnu en ung person for få uger siden omkom, da varme fra en kogeplade på grund af en meget udbredt fejl-installation antændte isoleringen i køleskab under kogepladerne.

Tjek om din opvaskemaskine er en brandfælde
Tjek om din opvaskemaskine er en brandfælde

Sikkerhedsstyrelsens Mette Cramon fortæller, at man under en kontrol i fjor afslørede lignende fejl i 9 ud af 10 minikøkkener i kollegie- og ungdomsboliger. Fejl, de unge ikke selv er skyld i - og typisk ganske uvidende om.

- Det er livsfarligt og har allerede kostet to menneskeliv, siger hun.

Og der er langt fra altid røgalarmer.

- Vi har konstateret, at der i 7 ud af 10 af de ungdomsboliger, som vi har besøgt, ikke er en røgalarm. Alle bør have en røgalarm, der virker, siger hun.

Hun henviser til endnu et problem med især unge mænd, der i gevaldige branderter efter byture begynder at lave mad på komfurer.

Forældre lader deres små børn tænde ild
Forældre lader deres små børn tænde ild

- De falder i søvn, komfurer bryder i brand, og så har vi en endda særdeles farlig situation. Alkohol og komfurer er en livsfarlig cocktail, siger hun og henviser til, at fem hvert år dør i komfurbrande i Danmark.

- Der kan også være en fare ved, at man placerer elektroniske apparater - såsom bærbare computere, tablets og smartphones i for eksempel senge og sofaer, hvor der jo er dyner og tæpper. De kan ikke komme af med varmen, og der kan udbryde brand, advarer hun.

I en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Yougov har lavet for metroxpress svarer knap to tredjedele af de 18-29-årige, at de oplader deres smarthphones i selve sengen om natten.

Sikkerhedsstyrelsen har et par gode råd:

- Vi opfordrer til, at unge med minikøkkener spørger til, om køleskabene er blevet udskiftet. Hvis ja, skal de få ejeren af deres bolig til at undersøge, om der er sket, siger Mette Cramon.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Astrups Lørdagsbrok: Stop det...
bt.dk
Nedtælling til Champions...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Ingen opdagede, hvem der OGSÅ vinkede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx