Af Jonas Kuld Rathje - 14/12-17 13:23

Min mormors opskriftssamling gemte på noget meget forbudt - skal jeg ændre min opfattelse af hende?Min mormors opskriftssamling gemte på noget meget forbudt - skal jeg ændre min opfattelse af hende?

KLUMME: Hvorfor er det krænkende at råbe 'Store patter'?

storybild

Forleden fik jeg overdraget nogle af min saglig mormors gamle opskrifter fra noget, der må have været et postordre-koncept eller medgift til et ugeblads-abonnement.

Små karton-kort kaldet “Karto-Kok” med opskrifter høstet blandt danske husmødre.

Blandt opskrifterne var mindst to, der i dag ville være utænkelige kulinariske frembringelser med magt til at få enhver rettroende støtte af Alternativet totalt ud af fatning: Ruth Rasmussens »Negerkage« og Grethe S. Larsens »Indianerhaschis«.

Mit ærinde er ikke at forsvare retten til at bage en »Negerkage« i dag. Men skal jeg stemple min mormor for muligvis at have bagt en i sin tid? Naturligvis ikke. Jeg nævner det, fordi en aktuel krænkelse drejer sig om, at 120 akademikere og kunstnere i et åbent brev opfordrer New York  til at fjerne en statue af Christoffer Columbus, fordi han er et symbol på den hvide mands dominans.

Hvis vi herhjemme skal med på trenden er jeg sikker på, at der findes en buste af en guvernør fra Dansk Vestindien-dagene eller et skilderi af en grønlandsfarer, vi kan kaste på bålet.

Den type krænkelser er en gammel hat. Vi behøver ikke skrive nye Pippi-bøger med »negerkonger«, men vi skal ikke rette i de gamle. Vores historie er vores historie, og i den opdagede Columbus den nye verden, og Grethe S. Larsen fra Bomhusvej i København kokkererede en vidt berømt »Indianerhaschis«.

Og nu til bryster. For i krænkelses-sammenhæng er de umulige at overse, og har gennem tidern stået fadder - eller måske rettere moder - til flere milepæle blandt moderne krænkelser:

Der er #freethenipple-bevægelsen, der sætte system i forargelsen over, at man ikke må vise brystvorter på de sociale medier. Der var det svenske kvindenetværk, Bara Brösts kamp for at afseksualisere den kvindelige barm ved at kæmpe for kvinders ret til at bade topløse i svømmehaller, som mænd jo typisk gør. Og så er der alle de generelle krænkelser over at blive mødt af nøgenhed og brystkød overalt i det offentlige rum. Disse er blot nogle af alle de krænkende babser.

Nu slår de til igen:

Dels dem på moderen, der forarger ved at amme sine tre børn på henholdsvis tre måneder, to år og tre år. Hun har oplevet at blive kaldt både »klam« og »pædofil« samt truet med at blive anmeldt til kommunen af folk hun end ikke kender, fordi hun har valgt at amme sine børn længere end gennemsnittet.

Og dels med Landsholdets slagsang i omklædningsrummet efter sejr. (Undskyld, Herrelandsholdet, 'Landsholdet' er jo en krænkende betegnelse, for hvis man ikke sætter køn på, så kan man jo ikke bare gå ud fra, at der er tale om herrerne).

Slagsangen lyder i al sin enkelthed: »Hvem var det, der vandt i dag? Det var dem fra Danmark af - hey hey hey. Store patter!«

Det har fået feminister at opfordre til at droppe den sidste del af slagsangen.

Kan vi imidlertid være helt sikre på, at det er kvinders bryster, som Herrelandsholdet besynger? Mig bekendt er også mænd udstyret med brystkirtelanlæg, og gennem et langt liv i mændenes omklædningsrum kan jeg også bære vidnesbyrd om, at de anlæg også hos bærere af XY-kromosomer kan variere ganske betragteligt i størrelse - omend de jo fra naturens side har et mindre potentiale end hunkønnets ditto.

Jeg vil alligevel lade tvivlen komme Herrelandsholdet til gode og gå ud fra, at de råber på patter af alle tænkelige køn. En slags hen-patter, om du vil.

Ps. »Kartoffelmos gives til«, hvis du skal have din »Indianerhaschis« til at spille optimalt, fremgår det af Grethe S. Larsens opskriftskort.

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

50-årig verdensstjerne skal være far
bt.dk
Den verdenskendte svenske musiker...
bt.dk
Børnefødselsdag udviklede sig...
bt.dk
Dansk musiker vil være 'X...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx