Af Lars Fogt - 09/02-16 04:00; Opdateret: 09/02-16 06:10

Langt færre unge i spritulykkerLangt færre unge i spritulykker

Antallet af unge under 25 år, der dømmes for at køre galt, mens de er alkoholpåvirkede eller kommer til skade i en spiritusulykke, er på fem år faldet til under det halve.

storybild

Antallet af unge, der ender i spiritusulykke enten som gerningsmænd eller ofre, er faldet til det halve på fem år, viser tal fra Danmarks Statistik. (Billede: Polfoto)

Færre unge kommer til skade i trafikken, mens de er stangbacardi.

På fem år er antallet af unge under 25 år, der dømmes for at have kørt galt, mens de var spirituspåvirket faldet fra 633 i 2009 til 354 i 2014.

I samme periode er antallet af unge i samme alder, der kommer til skade eller dræbes i spiritusuheld faldet fra 304 til 105 - det kan være som passagerer eller fodgængere.

Samlet er ulykkerne ifølge Danmarks Statistik faldet fra 937 til 459. I de ældre aldersgrupper er faldet langt mindre.

Nye druknetal: Danskerne dør fortsat i havnene
Nye druknetal: Danskerne dør fortsat i havnene

- Hvor er det bare godt. Unge i dag er blevet fornuftige, hvor vi andre røg smøger og gik på værtshus i den alder. Vi ved hvor slemt alkohol påvirker ens orientering i trafikken, siger formand for Færdselssikkerhedskommissionen Kim Christiansen, DF.

Den foreløbige opgørelse over antallet af døde i trafikken tangerede sidste år det laveste tal siden 2. verdenskrig med 167 dræbte.

Dokumentationschef Jesper Sølund fra Rådet for Større Færdselssikkerhed mener, at det handler om at unge er blevet mere fornuftige og fokuserede kampagner.

- Generelt har mange unge fået et sundt forhold til alkohol. Vi har sat ind med indsatser i nogle af de grupper, hvor flere kører spritkørsel, som kampagner på tekniske skoler og nogle af de byer, hvor vi ser mange spritulykker. Hvilke kommuner vil vi helst ikke fortælle, siger han.

LISTE: Her er 7 løgne, du HELT SIKKERT har stukket dine forældre
LISTE: Her er 7 løgne, du HELT SIKKERT har stukket dine forældre

Også formand for GODA, God Alkoholkultur, glæder sig:

- Der er ingen tvivl om, at unge er blevet mere fornuftige. Alkohol hører jo ikke sammen med bilkørsel. Jeg tror at flere unge i dag, stopper en som er fuld, før han sætter sig bag rettet, siger formanden, Troels Husfeldt.

LÆS OGSÅ: Derfor må du godt drikke alkohol når du er på penicillin

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx