18/09-13 06:28

Dårlig start: Mange nyfødte må genindlæggesDårlig start: Mange nyfødte må genindlægges

I perioden 2007-2012 steg antallet af genindlæggelser blandt nyfødte med 117 procent.

storybild

Flere nyfødte får en dårlig start på livet, når de må genindlægges. En forklaring er, at man i dag sender nybagte forældre tidligt hjem efter fødslen, og det giver så bagslag. (Billede: Polfoto/arkiv)

Når nybagte forældre vender hjem fra hospitalet, er der over dobbelt så mange end i 2007, der bliver indlagt på hospitalet igen i løbet af de første fire uger efter fødslen.

Det viser en undersøgelse, som Statens Serum Institut har lavet, skriver Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev Synergi.

I 2007 var der 640 genindlæggelser, mens der i 2012 var 1300 genindlæggelser. Det svarer til en stigning på 117 procent.

LÆS OGSÅ: Dansk trend til nyfødte forbudt i Skåne

Definitionen på en genindlæggelse i undersøgelsen er, at den skal finde sted inden for fire uger efter fødslen og opfylde et specifikt diagnosekrav som for eksempel dårlig trivsel eller fejlnæring og spiseproblemer.

I Dansk Sygeplejeråd vil man kæmpe for at bryde den dårlige trend, siger formanden for foreningen, Grete Christensen, i en pressemeddelelse.

- Det er en meget voldsom stigning og en kurve, som vi skal have knækket. Genindlæggelser er økonomisk dyre for samfundet og skaber utryghed hos de nybagte familier, der pludselig bliver svingdørspatienter, siger Grete Christensen.

Undersøgelsen viser også, at de nyfødte og deres familier bliver udskrevet hurtigere fra landets barselsgange. I 2007 var nyfødte i gennemsnit indlagt i 92 timer. I 2012 er den gennemsnitlige indlæggelsestid faldet til 77 timer.

LÆS OGSÅ: Derfor får danske kvinder alarmerende få børn

Det, mener Grete Christensen, er en stor del af forklaringen på de mange genindlæggelser, og hun tror, et mere fleksibelt samarbejde mellem kommunerne og regionerne kan være med til at forhindre nogle af genindlæggelserne.

- Eksempelvis giver det ikke mening at fastholde det formelle ansvar i de to første uger efter fødslen i regionerne, når flere og flere udskrives meget kort tid efter fødslen. For de ukomplicerede barselsforløb bør ansvaret lægges ud i den kommunale sundhedstjeneste.

Det siger sygeplejerådsformand og mener, at det centrale er, at midler og ansvar følger barnet.

De 1300 genindlæggelser, der var i 2012, svarer til 2,45 procent af alle nyfødte - cirka én genindlæggelse for hver 40. nyfødte.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ingen opdagede, hvem der OGSÅ vinkede...
bt.dk
Intens indvejning før storkamp: Mads...
bt.dk
25-årig dansk stjerne er blevet gift
bt.dk
'Skyldige' Ramos om Salah-skade:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx