Af - 22/05-14 07:49; Opdateret: 22/05-14 16:00

Sikkerhedsstyrelsen: Pas på livsfarlige kopi-mobilopladereSikkerhedsstyrelsen: Pas på livsfarlige kopi-mobilopladere

Smartphones, tablets og andet bærbart kan være farligt småt brændbart. Mange oplader det om natten – også i sengen – med livsfarlige kinesiske ladere.

storybild

Sikkerhedsstyrelsen advarer eksempelvis for tiden for denne brandfarlige oplader. (Billede: Sik.dk)

De fleste danskere klæber efterhånden til deres bærbare telefoner, tablets og computere, som oplades om natten. Men det er ikke ufarligt. Der erfarede en familie i Kolding i fjor.

Kun fordi faren en tidlig morgen var på arbejde i familiens bageri, reddede han i sidste sekund sin 19-årige datter samt sin hustru fra at omkomme.

EU-debat: Skal kaffemaskinen slukke selv?
EU-debat: Skal kaffemaskinen slukke selv?

De lå og sov på førstesalen, hvor en bærbar computer var sat til opladning i en lænestol, der som meget af det øvrige inventar stod i lys lue.

For computeren havde sat den i brand, præcis som i udlandet, hvor bærbare computere har kostet adskillige menneskeliv, fordi de antænder de puder og dyner, de er placeret i, og som gør, at de overopheder.

Det kostede for et par år siden en svensk mor og hendes fire små børn livet.

Nokia advarer mod oplader: Kan give elektrisk stød
Nokia advarer mod oplader: Kan give elektrisk stød

Så galt er det lykkeligvis endnu ikke gået herhjemme, hvor mange køber uoriginale kinesiske opladere til smartphones, tablets og laptops til en brøkdel af hvad originale ladere koster.

Eksempelvis kan man på i flere netbutikker købe en falsk Iphone-lader til en tyver, mens en original koster det tidobelte.

Selv om de på overfladen ligner hinanden, er de billige indvendigt noget skrammel, der kan bryde i brand, advarer flere skandinaviske myndigheder, eksempelvis danske Sikkerhedsstyrelsen som har trukket 15 ud af 41 farlige ladere ud af markedet.

- Men langt fra alle farlige strømforsyninger og opladere bliver fjernet, for vi får ikke kendskab til dem, siger Dorthe G. Rasmussen, vicekontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Hun vurderer, at især mange unge oplader og opbevarer de bærbare strømslugere i sengen, så det er klart til brug næste morgen.

- Der kan opstå overophedning og dermed brandfare, advarer hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Socialdemokrat opfordrer til opgør:...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Absurd drama i Superligaen: SÅ er det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx