Af Christian Hansen - 12/02-18 11:49

Prins Henriks nære ven: Det er gået meget hurtigt - jeg har bange anelserPrins Henriks nære ven: Det er gået meget hurtigt - jeg har bange anelser

Som ven er han meget påvirket af, at prins Henriks tilstand er 'alvorligt forværret' under indlæggelsen på Rigshospitalet, men tankerne går også til dronningen, der befinder sig i en særdeles svær situation.

storybild

(Billede: Keld Navntoft)

Det fortæller tidligere generalløjtnant Kjeld Hillingsø til BT mandag formiddag.

Det er kun seks uger siden, at den nære ven til prinsen, Kjeld Hillingsø, holdt nytårsaften sammen med den nu alvorligt syge 83-årige. Og det pludselige og markante tilbagefald i prinsens helbred påvirker Kjeld Hillingsø en hel del, fortæller han.

»Han var fuldstændig klar i hovedet. Jeg er ikke nogen ørn til at spille bridge, men han klarede det i overvældende stil. Det er gået meget hurtigt. Det havde jeg ikke forventet,« siger han.

Selvom Kjeld Hillingsø ikke har besøgt prins Henrik på Rigshospitalet, hvor prinsen er indlagt, er han ikke i tvivl om, at der er tale om en særdeles alvorlig situation.

»Man kan se på, hvad der er foregået. Kronprinsen er vendt tilbage fra Vinter-OL, og prinsens søster og to brødre kommer op fra Frankrig. Det sker ikke, hvis det ikke er meget alvorligt. Jeg har bange anelser. Man behøver ikke have særlig indsigt for at se, at det er alvorligt,« siger han og fortæller, at han selv afventer nyt om situationen.

»Jeg formoder, at vi får noget at vide, når der sker ændringer. Udover at min kone er barndomsveninde med dronningen, er vores situation ikke anderledes end så mange andres - det er ikke sådan, at vi har en direkte linje, hvor vi får besked om prinsens situation. Vi ringer ikke og forstyrrer Dronningen. Det gør man ikke.«

Kjeld Hillingsø fortæller, at hans tanker - udover den syge prins - går til dronningen, der befinder sig i en vanskelig situation, hvor hun udover at være en kærlig ægtefælle også skal opretholde sin officielle rolle som Danmarks monark.

»Når ens gode venner bliver syge, bliver man selvfølgelig berørt. Hertil kommer den rolle, han (prins Henrik, red.) spiller i forhold til nationen - den kolossale rolle, han spiller i dronningens liv. Jeg er kommet i den alder, hvor kammeraterne begynder at falde fra, og der kan vi se, hvordan det berører de efterladte i forhold til at overvinde, at ens ægtefælle er faldet bort. Så jeg tænker absolut meget på, hvordan Dronningen har det i denne situation.«

Kjeld Hillingsø er dog ikke et sekund i tvivl om, at dronning Margrethe står igennem situationen så professionelt, som hendes titel kræver.

»Det ligger i hendes opdragelse. Den kongelige families medlemmer er opdrage til at bære alle byrder, der måtte påføres dem, så det ikke går ud over evnen til at videreføre embedet,« siger Kjeld Hillingsø.

  • Februar 2018: Prins Henriks tilstand forværres alvorligt, oplyser kongehuset. Kronprins Frederik har derfor afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med de vinterolympiske lege, og er i Danmark. Her er hele kongefamilien samlet om prins Henrik.

  • Januar 2018: Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet. Indlæggelsen sker i forlængelse af sygdom opstået i Egypten.

  • September 2017: Kongehuset meddeler, at prins Henrik lider af demens. Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket. En måned tidligere vakte prinsen stor opsigt, da han meldte ud, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke som planlagt.

  • August 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet efter tiltagende smerter i højre ben. Smerterne er eftervirkninger fra operationen i juli, som ellers forløb efter planen. Prinsen bliver behandlet medicinsk, og der forventes ikke yderligere kirurgiske indgreb. Han er indlagt i lidt mere end en uge.

  • Juli 2017: Prins Henrik bliver opereret på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Han bliver opereret i højre lyske og får en ballonudvidelse i højre bækkenkar. Operationen bliver foretaget som følge af forsnævringer på pulsårerne, der også er kendt som åreforkalkninger. Prinsen er indlagt i omkring en uge i forbindelse med indgrebet.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Pres på Brøndby: Sensations-back...
bt.dk
Kvinde dræbt i trafikulykke
bt.dk
Medie: Kylie Jenner har sørget for,...
bt.dk
Kvinde blev fundet liggende på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx