Af - 24/02-14 07:00; Opdateret: 24/02-14 10:41

Så sort kommunikerer kommunenSå sort kommunikerer kommunen

Indviklet sprog i breve fra kommunen eller andre offentlige myndigheder udfordrer retssikkerheden og kan koste dyrt i unødvendig administration, siger Statsrevisorernes formand.

storybild

Kommunerne og andre offentlige myndigheder skriver ofte til borgerne i et sprog, der kræver en højere embedseksamen i jura for at forstå. Det vækker kritik fra Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (S). (Billede: polfoto/arkiv)

'Skrankepaver, papirnussere!' hylede Glistrup i 70'erne, når han skulle beskrive offentlige myndighedspersoners uduelige, inkompetente overflødighed.

Noget tyder på, at de vendte det døve øre til. I hvert udsender offentlige myndigheder her 40 år senere stadig uforståelige breve og skemaer til borgerne med lixtal, der er så høje, at de giver komplicerede lovtekster baghjul.

Koks hos kommunen: Kærester får tre forskellige svar
Koks hos kommunen: Kærester får tre forskellige svar

- Kommunerne forebygger ikke på tilfredsstillende vis borgerfejl ved at sikre, at deres skriftlige kommunikation er forståelig for borgerne, konstaterer Rigsrevisionen i en ny rapport.

Det er ikke så smart, når for eksempel to tredjedele af landets kontanthjælpsmodtagere har folkeskolen som højeste fuldførte uddannelse og derfor må antages at have sparsom erfaring med at læse meget komplicerede tekster.

Det øger nemlig risikoen for, at borgerne for eksempel udfylder ansøgningsskemaer om kontanthjælp forkert og uforvarende snyder sig selv eller det offentlige.

Københavns Kommune skider på nyt byggeforbud
Københavns Kommune skider på nyt byggeforbud

Det er ifølge formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), retssikkerhedsmæssigt problematisk, og så kan det koste dyrt i administration, fordi fejludfyldte ansøgningsskemaer og misforståede breve betyder, at sager skal genbehandles, eller at borgerne er nødt til at henvende sig personligt til kommunen

Danskerne vil droppe gule veste til nyttejobbere
Danskerne vil droppe gule veste til nyttejobbere

- Problemet bliver ikke mindre af, at kommunikationen til borgere bliver digitaliseret i de kommende år. Tværtimod er der en risiko for, at fejl ikke vil blive opdaget. Nu har vi påpeget problemet. Så er det de relevante myndigheders opgave at højne standarden, så borgerne kan forstå, hvad myndigheder vil dem.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMIs meteorolog har en nedslående...
bt.dk
Tjener tilbød Jes Dorph en fadøl: Jeg...
bt.dk
Ziegler om forhandlinger: Jeg er...
bt.dk
Se det søde billede: Filmstjerne er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx