20/03-16 18:57; Opdateret: 20/03-16 19:36

Tidligere politisk redaktør: Anker samlede SocialdemokraterneTidligere politisk redaktør: Anker samlede Socialdemokraterne

Anker Jørgensen er død 93 år gammel. Han tog Danmark gennem to oliekriser og en afstemning om EU.

storybild

Den tidligere statsminister Anker Jørgensens nok største bedrift var, at han formåede at samle et splittet Socialdemokrati, fortæller tidligere politisk redaktør hos TV2 Kaare R. Skou. (Billede: Polfoto/Jytte Bjerregaard)

Tidligere statsminister Anker Jørgensens største bedrift var, at han formåede at samle et splittet Socialdemokrati. Det fortæller tidligere politisk redaktør hos TV2 Kaare R. Skou.

- Hans største betydning i dansk politik var nok, at han formåede at samle Socialdemokratiet op efter den store splittelse partiet havde op til folkeafstemningen om Danmarks medlemskab EU, siger han.

Den tidligere statsminister døde søndag 93 år gammel. Han sov stille ind og var omgivet af sine nærmeste.

Anker Jørgensen var formand for Socialdemokraterne fra 1972 til 1987 og statsminister i to perioder fra henholdsvis 1972 til 1973 og fra 1975 til 1982.

I 1972 udpegede Jens Otto Krag Anker Jørgensen til at være hans efterfølger op til afstemningen om Danmarks medlemskab af fællesmarkedet - det nuværende EU.

- Der havde Krag jo behov for en samlende figur, og den samlende figur fandt han i Anker Jørgensen, som nok personligt var tilhænger af fællesmarkedet, men hvis hele bagland var modstandere, siger Kaare R. Skou.

Anker Jørgensen førte desuden Danmark igennem to oliekriser i sin regeringstid i 70'erne. Det var en tid, hvor Danmark var i en økonomisk situation, som man aldrig havde oplevet før.

Han førte en økonomisk politik, der førte til kæmpe gæld, arbejdsløshed og inflation, forklarer Kaare R. Skou.

- Man kan altid diskutere, om den politik var fornuftig, men som situationen så ud, så var det den politik, der kunne føres. Situationen gjorde, at Anker Jørgensen blev endnu mere populær.

- Men nogen stor økonom var han ikke, siger Kaare R. Skou.

Den økonomiske politik fik meget kritik, og med den daværende finansminister Knud Heinesens ord førte Anker Jørgensen Danmark "ud til afgrunden".

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Caroline Wozniacki råber op efter...
bt.dk
Grand Prix-legenden Lys Assia er død
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx