Af Bo Norström Weile - 21/08-14 15:03

Mange bandemedlemmer gider ikke statens exit-hjælpMange bandemedlemmer gider ikke statens exit-hjælp

Mange bandemedlemmer har ikke brug for hjælp fra myndigheder, når de forlader de kriminelle grupper, viser rapport. Men fortsat stor tilgang til miljøerne.

storybild

Mange bandemedlemmer har ikke brug for hjælp fra myndigheder, når de forlader de kriminelle grupper, viser rapport. Men fortsat stor tilgang til miljøerne. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

I den offentlige debat om rockere og bander er der ofte fokus på den exit-indsats, som kommuner, politi og kriminalforsorg arbejder med for at hjælpe medlemmer ud af rocker- og bandemiljøet.

En ny rapport fra Justitsministeriets forskningskontor viser dog, at der er mange, som forlader bander eller rockergrupper uden hjælp fra myndighederne.

Bande-påstand afvises i sag om knivoverfald ved skole
Bande-påstand afvises i sag om knivoverfald ved skole

- Hyppigt har der været kritik af, at der er for få, der kommer igennem programmet, og det synes ofte at være underforstået, at meget få dermed forlader rocker/bandemiljøet, står der i rapporten.

- De gennemførte analyser viser imidlertid tydeligt, at vældig mange er i stand til at forlade miljøet uden hjælp fra exit.

Undersøgelsen bygger på oplysninger om registrerede medlemmer af rockerklubber og bander i Politiets Efterforskningsstøtte Database, PED, i juni 2009, oktober 2012 og oktober 2013.

Bandekrig: Teenagere dømt for drabsforsøg
Bandekrig: Teenagere dømt for drabsforsøg

Fængslerne bugner af rekordmange bandefolk
Fængslerne bugner af rekordmange bandefolk

Knap en tredjedel af de 2647 personer, der af politiet er registreret som medlemmer af disse grupperinger, er ophørt med at være aktive i rockergrupper eller bander, idet de i løbet af perioden er slettet af registret.

Til sammenligning havde blot 83 rockere eller bandemedlemmer i foråret gennemført eller var aktuelt med i et exit-program siden 2011, viste en rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor dengang.

Den nye rapport viser, at der overordnet sker en stor udskiftning i bandemiljøerne.

Næsten halvdelen af de 2647 personer, der af politiet er registreret som medlemmer af disse grupperinger, er nytilkomne, idet de først indgår i PED-registret i 2012 eller 2013.

Politiets teori: Kærlighedsdrama bag knivdrab
Politiets teori: Kærlighedsdrama bag knivdrab

- Det betyder, at det kun er en lille femtedel (19 procent) af de PED-registrerede, der har været medlemmer i hele den periode, oplysningerne angår. Rocker/bandemiljøet er således langt fra at kunne karakteriseres som en permanent basis for medlemmerne, står der i rapporten.

Rapporten viser omvendt, at der har været en stor tilgang til miljøerne, og at rockerklubberne og banderne tilsyneladende er ganske attraktive. Den ret store afgang kan dog tyde på, at attraktionen ikke altid er langvarig, vurderer forskerne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Socialdemokrat opfordrer til opgør:...
bt.dk
Tør du se den? Ny horrorfilm har...
bt.dk
Kække Kevin Magnussen inden...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx