09/11-17 13:30; Opdateret: 09/11-17 15:07

Forsker: Usædvanlig opfordring til sexanklaget politikerForsker: Usædvanlig opfordring til sexanklaget politiker

Forskningschef finder det usædvanligt, at borgmester opfordrer politiker til at trække sig, før der er en dom.

storybild

Det er usædvanligt, at en borgmester opfordrer en byrådspolitiker til at trække sig, før der foreligger en dom, vurderer forskningschef Roger Buch. Scanpix/Kim Haugaard/arkiv

Aarhus. Det er en "spektakulær udmelding" fra Syddjurs' borgmester, når han opfordrer en byrådspolitiker, der ikke er dømt for noget, til at trække sig.

Det mener forskningschef Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Jeg tænker, det er en meget spektakulær melding fra en borgmester at sige, at en politiker skal trække sig, før han er dømt for noget som helst, siger Roger Buch.

Baggrunden er, at Syddjurs' borgmester, Claus Wistoft (V), har opfordret udvalgsformand Per Zeidler til at trække sig fra byrådet.

Det sker i kølvandet på artikler i Århus Stiftstidende, der beskriver, hvordan byrådspolitikeren i flere tilfælde har fragtet to unge kvinder til sexarrangementer i et forsamlingshus ved Vejle.

I det ene tilfælde foregik det, mens der samtidig blev afholdt byrådsmøde i Ebeltoft.

Roger Buch peger på, at det normalt er Valgbarhedsnævnet, der tager stilling til, om en person er værdig til at sidde i byrådet.

Og det sker, først når der foreligger en dom eller en anden form for sanktion.

- Det kan godt være, at borgmesteren mener det af et ærligt hjerte, men han skal jo også forholde sig til formalia.

- Vi plejer at have det princip i et retssamfund, og også i kommunalpolitik, at man ikke er skyldig, før man eventuelt er dømt.

Torsdag eftermiddag er der indkaldt til ekstraordinært møde i udvalget for familie og institutioner i Syddjurs Kommune, som Per Zeidler er formand for.

Udvalget kan ikke sætte det udskældte byrådsmedlem på porten, men en mulighed er at foretage en ny konstituering, hvis et flertal i udvalget ønsker det. Det vil betyde, at Per Zeidler i givet fald vil få frataget formandsposten.

- Det vil være en symbolsk handling. Der er meget kort tid tilbage af valgperioden, men rent teknisk kan det godt lade sig gøre, siger Roger Buch.

Jesper Yde Knudsen (EL), der er næstformand i udvalget, siger, at han ikke har tillid til, at Zeidler kan varetage posten som formand.

- Jeg mener, at han ikke er i stand til at varetage den post, så derfor vil jeg personligt foreslå, at vi vælger en ny formand, men det er naturligvis op til udvalget at afgøre.

Østjyllands Politi har torsdag oplyst, at to 54-årige mænd fra henholdsvis Syddjurs og Vejle sigtes for rufferi.

Ifølge Ritzaus oplysninger er den ene af mændene identisk med udvalgsformanden fra Syddjurs.

Begge mænd er løsladt efter endt afhøring, men sigtelsen opretholdes.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afrikaneres vilde VM-drøm: Vil bruge...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx