09/12-15 08:20

Forsker: Regeringen har besluttet sig for bidrag mod ISForsker: Regeringen har besluttet sig for bidrag mod IS

USA har henvendt sig til Danmark og bedt om et yderligere militært bidrag til kampen mod IS.

storybild

Arkivfoto (Billede: H¯ybye liv)

Regeringen har sandsynligvis allerede besluttet, hvordan Danmark skal bidrage til kampen mod Islamisk Stat (IS).

Det vurderer militæranalytiker og lektor ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby, efter at det tirsdag kom frem, at USA har henvendt sig til Danmark og bedt om et yderligere militært bidrag til kampen mod den militante bevægelse.

- Amerikanerne kommer ikke med sådan en anmodning, uden allerede fra dansk side at have fået at vide at det kan de (amerikanerne, red) gøre, siger militærforskeren.

- Fra dansk side har man allerede gjort sig klart, at man gerne vil have noget af sted, og hvad man gerne vil have af sted, siger han.

USA beder Danmark om mere hjælp i kampen mod IS
USA beder Danmark om mere hjælp i kampen mod IS

En amerikanskledet koalition af lande har udført luftangreb i Irak siden september sidste år på anmodning af Iraks regering. Koalitionen bomber også i Syrien, hvor USA offentligt nægter at samarbejde med regimet.

Det er meget svært at vurdere, hvad et øget dansk bidrag konkret kan bestå af, vurderer Johannes Riber Nordby.

- Men det kan være noget mere af det, vi allerede bidrager med nu. Jeg tror ikke, det er spritnye kontroversielle bidrag, vi taler om, siger han.

I øjeblikket bidrager Danmark med et radaranlæg og danske operatører i Irak. Fra oktober sidste år til oktober i år var danske F-16-fly med til at bekæmpe IS i Irak, men nedslidt materiel og personale betød, at missionen ikke kunne forlænges.

Johannes Riber Nordby vurderer, at den danske regering har et ønske om, at F-16-flyene, når de kommer af sted igen, også vil blive indsat i Syrien.

- Det har været dansk udenrigspolitik i mange år, at vi er med, hvor de store er. Det er en strategisk beslutning, man tog for to årtier siden, at der hvor USA er, der tager vi også med, siger han.

Seks lande - USA, Frankrig, Canada, Australien, Jordan og Storbritannien - har deltaget i luftangreb både i Irak og i Syrien.

LÆS OGSÅ: Danske Folkeparti klar til mere støtte i kampen mod IS

LÆS OGSÅ: Amnesty: IS begår krigsforbrydelser med Vestens våben

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx