Af Peter Astrup - 18/11-17 12:01

KLUMME: Vidste du det? Disse mennesker tager røven på dig hver dagKLUMME: Vidste du det? Disse mennesker tager røven på dig hver dag

Hvorfor skal direktører have så meget mere i løn end os andre?

storybild

Byline Peter Astrup (Billede: Sarah Christine Nørgaard)

Jeg må erkende, at jeg i mange år har haft en vis forståelse for topchefmantraet 'hvis man vil have de bedste, så må man også betale for dem.'

Altså denne lille læresætning, som jeg formoder, man lærer udenad på kandidatuddannelserne på CBS, så man kan lire den af, hvis en tåbelig underuddannet journalist spørger, om det er rimeligt, at man tjener så meget.

Alverdens bredvommede slipsedyr har også mere eller mindre direkte forsøgt at associere sig med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, når de har fortalt, at når man er så dygtig som dem, så koster man maaange penge.

Lad os slå noget fast: Topchefen i Lego koster mange penge. Topchefen i Mærsk koster mange penge. Topchefen i Danske bank koster mange penge.

Men disse poster er også det danske erhverslivs svar på FC Barcelonas 1. hold. Der er meget få mennesker i Danmark, som kan bestride de stillinger.

Men desværre så har det efterhånden udviklet sig sådan, at en hvilken som helst idiot med lederansvar i en udkantskommune eller ukendt styrelse påberåber sig at være en stjerne og kræve formuer i løn og spøjst nok får det.

I oktober afslørede Jyllands-Posten, at kommunaldirektøren i Hedensted havde scoret 1,7 millioner kroner i fratrædelsesgodtgørelse. Han var fratrådt to gange, da hans såkaldte åremålskontrakt var udløbet og begge gange genansat nærmest omgående. En fremragende historie, hvorfor vi også på MX skrev den allerede i 2015.

Nå, men hvorfor i forsynets navn skal han have 1,7 millioner kroner oven i sin allerede fyrstelige løn bare for at daffe af? For at »tiltrække ham til jobbet« i det hele taget? Her skal ingen direktør eller provinsiel bykonge komme og bilde mig ind, at der ikke er et hav af andre folk, der kan bestride den post. Det kan ikke være nødvendigt at tømme kommunekassen for at tiltrække dansk ledelses topstjerner, hvis ellers de gad valfarte til Hedensted.

Hvis en fodboldspiller i AB, Skovshoved eller Jammerbugt FC, der alle roder rundt i anden division, kommer og siger, at de vil have 1,5 millioner kroner for at losse bolden rundt på banen, så bliver der hulkegrinet i omklædningsrummet. Få minutter efter bliver ungersvenden bedt om at forfølge en anden karriere på det lokale pizzeria.

Men ude i landets kommuner er virkeligheden åbenbart anderledes. Her kan enhver tosse, der har en videregående uddannelse og selvdisciplin nok til at møde klokken otte om morgenen åbenbart lave millioner af kroner. Måske bilder man sig ind, at kommunerne Hedensted, Brønderslev, Syddjurs (nu med gangbang) og hvad de ellers hedder, er pure stjernearbejdspladser.

En af mine bekendte er uddannet pædagog og arbejder i en jysk kommune. Hun er en spinkel pige i tyverne, der blandt andet sidder alene på aftenvagter på et bosted for psykisk syge. Altså et af de job, som er forbundet med en vis fare. Hun tjener cirka 21-22.000 om måneden før skat.

Kommunaldirektøren får 1,7 millioner for at fratræde ved slutningen af hans åremålskontrakt, hvilket han ikke engang kan finde ud af, da han alligevel bliver genansat dagen efter. Hvis jeg var ung pædagog med farlige vagter, så var jeg vandret til kommunen med reb, fakkel og høtyv.

Du kan kræve mange penge i løn, hvis ingen eller kun meget få andre kan levere den helt særlige vare, som du kan levere. Og her er det med offentlige chefer, som det er med kinesere. Der er rigtig mange af dem. Og hvis de scorer tårnhøje lønninger, så er det os andre, de tager røven på.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sasha Klæstrup: Dén diva har...
bt.dk
Taxa-firma leder efter kunde: Kender...
bt.dk
Åbenhjertig anklager om den brutale...
bt.dk
Wenger: Ikke min beslutning at stoppe...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx