Af Bo Norström Weile - 16/05-17 09:55

Derfor må du ikke kaste med ris ved bryllupperDerfor må du ikke kaste med ris ved bryllupper

Herlev Kirke nordvest for København har pænt bedt sine gæster om ikke at smide ris på brudeparret, efter der er blevet sagt ja og kysset inde i kirken. Det har givet os store problemer med rotter, prædiker kirkens degn.

storybild

Hvis du siger ja til ægteskab i Herlev Kirke, siger du samtidig nej til muligheden for, at familie og venner kan overdynge dig med ris, når bryllupsceremonien foran alteret er slut.

Den lille kirke nordvest for København har nemlig venligt bedt gæsterne om ikke at kaste med med ris, fordi de løse korn – alle dem, som ikke sætter sig i brudens hår - ligger tilbage på jorden og tiltrækker rotter.

»I nogle år var det fuglefrø, vi bad gæsterne om at kaste i stedet for ris, fordi risene var dårlige for fuglenes maver. De sidste to til tre år har vi frabedt os risene på grund af problemer med rotter,« fortæller Jette Krastins, der er kordegnvikar og medarbejder på kirkekontoret i Herlev Kirke.

Herlev Kirke på en solbeskinnet sommerdag

Jette Krastins fortæller, hvordan der i området og generelt i Herlev Kommune har været massive problemer med rotter, hvilket har resulteret i, at buskadser på kirkens område er blevet barberet ned til grunden, så rotterne ikke har mulighed for at lave reder.

Green om sin farvelkamp: Svært at samle tankerne
Green om sin farvelkamp: Svært at samle tankerne

Ifølge en gennemgang, som DRs Kontant har lavet i år, er antallet af rotteanmeldelser i Herlev Kommune på fire år næsten fordoblet fra i 2013 at ligge på 491 til i 2016 at toppe på 856.

Ikke et nationalt problem

Hos kommunen bekræfter man over for BT udfordringerne med den langhalede smittebærer på kirkens område, men understreger samtidig, at det helt og holdent er kirkens egen beslutning at forbyde den populære ’risregn’:

Hollywood-stjerne venter lille ny med model
Hollywood-stjerne venter lille ny med model

»Det er kirken, der har besluttet det, efter de har været i dialog med os om, hvad man kunne gøre for at komme rotteproblemerne til livs. Hver gang vi har en specifik rottesag, laver vi en konkret vurdering for at undgå, at rotterne kommer igen, og her har en af løsningerne været at lade være med at kaste ris,« siger Martin Thomsen, der er chef for serviceafdelingen i Herlev Kommune.

Om rotteproblemerne, som følge af løse riskorn på kirkens matrikel er et nationalt problem, vides endnu ikke? Dog er der intet, der tyder på det:

»Selvom det ikke betyder, at det ikke forekommer, har jeg aldrig hørt andre nævne det,« siger Ellen Aagaard Petersen, der er er redaktør på folkekirken.dk.

Kirkegårde er guf for rotter

Skal man rotterne til livs, er det ifølge Claus Schultz, teknisk chef hos Rentokil Skadedyrskontrol, altafgørende, at man ikke giver den brune gnaver adgang til en let fødekilde:

»Rotter placerer sig altid i nærheden af, hvor maden er, og de spiser alt. Derfor kan man med fordel gå ud og feje overskydende ris væk, så det bliver mindre attraktivt for rotten at bo der. Hvis rotter skal løbe langt efter maden, er de pludselig i fare for rovfugle, og så dropper de det simpelthen og finder et andet sted at bo,« lyder det fra eksperten, som understreger, at kirkegårde ellers er ideelle steder for en rotte at slå sig ned:

Argentinsk stjerne er havnet i racismemodvind i Kina
Argentinsk stjerne er havnet i racismemodvind i Kina

»Der er masser af god vegetation til at bygge reder i og gemme sig for fjender. Og hvis der samtidig er fri adgang til vand og mad i form af ris på jorden, så er det helt bestemt et attraktivt sted at bo,« siger Claus Schultz til BT.

Ris i kirken er misforstået

Tilbage på kirkekontoret fortæller Jette Krastins, at kirkens rotteproblemer reelt skyldes en stor misforståelse. Det er nemlig slet ikke meningen, at folk skal smide ris på brudeparret, når de kommer ud fra kirken:

»Traditionen med at smide ris i kirken er faktisk forkert opfattet. I virkeligheden er det sådan, at man som et frugtbarhedsritual kaster ris på brudeparret, når de som de første par forlader selve bryllupsfesten. Så ris og kirke har ikke rigtig noget med hinanden at gøre, og kirken er også helst fri. Det er nemlig efterfølgende kirketjeneren, der skal feje det hele op,« siger Jette Krastins med et smil på læben.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vennen ville besøge Schumacher: Fik...
bt.dk
William og Kate forundrer: Bryder...
bt.dk
'Den store bagedyst': Dommer så noget...
bt.dk
Ubådssagen: Derfor vil livstid være...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx