25/11-15 08:55; Opdateret: 25/11-15 09:12

Lektor er bekymret for Kriminalforsorgens bandestrategiLektor er bekymret for Kriminalforsorgens bandestrategi

Den kriminalpræventive indsats opgives fuldstændigt med fængslernes nye fokusafdelinger, mener ekspert. Dybt bekymrende. Stærkt betænkeligt.

storybild

Statsfængslet Østjylland / Arkivfoto (Billede: NØrgaard SØrensen Jesper)

Sådan lyder kritikken fra Linda Kjær Minke, lektor i kriminologi og strafudbydelse på Syddansk Universitet, efter at Kriminalforsorgen 1. november etablerede to fokusafdelinger i Statsfængslet i Nyborg og Statsfængslet i Østjylland.

De nye fokusafdelinger, der samlet har plads til 39 indsatte, betyder, at de mest aggressive indsatte nu kun må være sammen med én anden indsat ad gangen få timer om dagen, mens det ikke er muligt at deltage i uddannelsesforløb på større hold.

- Hvis man kigger på det fra en kriminalpræventiv optik, er det meget bekymrende. Jeg kan være betænkelig ved, at man på den måde begrænser de indsattes mulighed for at have kontakt med andre end dem, man selv minder om.

Den ene person, de indsatte må se en gang om dagen, sidder også på fokusafdelingen.

- De bliver fastholdt i bandefællesskabet, for de får ikke input fra andre end dem, der tænker på samme måde, siger hun.

Formanden i Dansk Fængselsforbund, Kim Østerbye, der er begejstret for fokusafdelingerne, har over for Ritzau kaldt det for en "smid nøglen væk"-model.

Og det skræmmer Linda Kjær Minke, der sammenligner modellen med at sidde varetægtsfængslet.

- Som jeg ser det, opgiver man fuldstændig den kriminalpræventive indsats. Man kan jo frygte, at risikoen for at falde tilbage til den kriminelle løbebane bliver større med det her, siger hun.

- Hvis man kan tilbyde de her mennesker et ordentligt uddannelsesforløb, så vil det have den allerstørste kriminalpræventive effekt.

Kriminalforsorgen har fortalt, at man har oprettet fokusafdelingerne, da der har været for mange voldelige episoder mod både indsatte og personale i fængslerne.

Linda Kjær Minke kan godt følge argumentationen. Men hun mener, at det er lidt ligesom at tisse i bukserne.

Man gør det kun for at holde varmen, men i den sidste ende vil man komme til at fryse.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: 105 indsatte i danske fængsler: Personalet udsætter os for sexovergreb

LÆS OGSÅ: Pind: Myndigheder overvejer tiltag efter knivstikkeri

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny p-pille til mænd på vej
bt.dk
Overraskende forudsigelse: Hamilton...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
Ulykke med selvkørende Uber-bil var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx