Af Ritzau - 08/09-16 16:50; Opdateret: 08/09-16 17:37

Hjerneforsker ser frifindelse som en sejr over systemetHjerneforsker ser frifindelse som en sejr over systemet

Alle har en Penkowa-sag, mener Milena Penkowa. Hun fastholder, at hun ikke har snydt med rottedokumenter.

storybild

Østre Landsret har frifundet Milena Penkowa for anklager om groft dokumentfalsk. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Østre Landsret har frifundet tidligere hjerneforsker Milena Penkowa for groft dokumentfalsk. Det er "en stor sejr", siger hun selv.

Også selv om landsretten finder hende skyldig i almindeligt dokumentfalsk.

- Jeg er blevet frifundet. Så hvis du kan stave til frifundet, vil du forstå, at det er en sejr, siger Milena Penkowa.

Sidste år i september idømte Københavns Byret den nu 43-årige forsker ni måneders betinget fængsel for groft dokumentfalsk. Derefter blev sagen anket til landsretten.

Byretten fandt det bevist, at Milena Penkowa i 2003 forfalskede fire dokumenter, som handlede om rotteforsøg udført i Spanien.

Svindlen var angiveligt et forsøg fra forskerens side på at undgå en sag om videnskabelig uredelighed.

Østre Landsret er enig med Københavns Byret i, at den tidligere stjerneforsker har forfalsket de pågældende papirer.

Men landsretten er altså kommet frem til, at der ikke er tale om groft dokumentfalsk, men almindeligt dokumentfalsk. Derfor er sagen forældet.

- Jeg er rigtig, rigtig glad. Det er en stor sejr. Men det vigtigste er, at det er en stor sejr for mange mennesker. Fordi alle mennesker har en Penkowa-sag. Der er utroligt mange, der kæmper mod hele staten, siger Milena Penkowa.

Statsadvokaten gik efter en skærpet straf i forbindelse med ankesagen. Milena Penkowa krævede omvendt at blive frifundet.

- Jeg havde ventet, at hvis man så på juraen og lovgivningen, ville det gå denne vej.

- Hvis man derimod så på de sidste seks års ensidige pressepropaganda, der har stået uimodsagt, fordi jeg som sigtet i sagen ikke kunne udtale mig, så kunne man ikke forvente andet, end det der skete i byretten, siger Milena Penkowa.

Den strafferetlige sag relateret til dokumenterne om rotteforsøg går tilbage til 2011, hvor Københavns Politi sigtede Milena Penkowa for bedrageri og dokumentfalsk.

To år senere opgav politiet at rejse tiltalte mod Milena Penkowa i sagen. Men Statsadvokaten beordrede politiet til at genoptage efterforskningen.

I efteråret 2014 blev hjerneforskeren tiltalt for snyd med de pågældende dokumenter.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx