Af Mick Allerup Jensen - 16/07-17 22:55

Ulvene vandrer nordpå: Derfor vil de ikke blive i SønderjyllandUlvene vandrer nordpå: Derfor vil de ikke blive i Sønderjylland

De fleste, der har været i Sønderjylland, elsker det overdådige sønderjyske kaffebord, der bugner med kage og andet godt. Det er næsten lige før man som menneske overvejer at slå sig ned i den flade region af bare dén ene grund.

storybild

Ulveunger fanget på vildtkamera ved Ulfborg ved Holstebro.

Men ulve spiser ikke kage, og de bryder sig faktisk overhovedet ikke om de åbne landskaber i Sønderjylland. Der er dødkedeligt, når man er en ulv, hvis man skal sige det på godt, gammelt dansk. Det skriver jv.dk.

LÆS OGSÅ: Se billedet: Ulvene yngler - nu er de første unger spottet i Danmark

Seniorforsker Thomas Secher Jensen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus, forklarer at ulvene har det meget bedre i det midtjyske end i Sønderjylland.

- Det skyldes, at det - undskyld jeg siger det - er et dødkedeligt sted at være. Forstået på den måde, at der faktisk ikke er ret meget sjovt i Sønderjylland. Det starter med sådan noget græsland i Slesvig-Holsten, og så bliver det landbrugsland op gennem det meste af Sønderjylland. Så det er først, når du kommer op til Midtjylland, at de får det mere udstrakte hede- og skovområde.

Så selv om stort set alle ulve kommer over den dansk-tyske grænse, skal man formentlig indstille sig på, at de slår sig ned nordpå - som for eksempel i Ulfborg i Nordvestjylland, hvor et vildtkamera fangede tre ulveunger i starten af juli. Det er det første bevis på, at der er født ulve i Danmark de sidste 200 år.

LÆS OGSÅ: Professor: Ulve på Fyn kræver handling af myndighederne

I disse egne er der længere mellem beboelserne og dermed også ulvenes fjender - mennesker. Dertil er det nemmere for ulvene at finde mad i form af for eksempel hjorte.

Ulvene gør altså som vi mennesker gør: søger mod de steder, hvor ressourcerne passer til behovene. Så så længe det ikke er det sønderjyske kaffebord, der lokker, vil ulvene bevæge sig nordpå eller til Blåvand og Oksbøl i Sydvestjylland, hvor der er heder, klitter og kronvildt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'Ja, jeg onanerer. Det gør din...
bt.dk
Blodet væltede pludselig ud, mens...
bt.dk
LA-ordfører: Hash er lovligt om 5-6 år
bt.dk
Kender du det? 'Der er folk på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx